Niekiedy nie mamy czasu na spędzanie kilkudziesięciu minut w kuchni w celu przygotowania obiadu. Z pomocą w takiej sytuacji ruszają przepisy, które pozwolą w ekspresowym tempie przygotować pożywny posiłek. Poniższa propozycja jest tego przykładem.
Składniki:
400 g makaronu pełnoziarnistego (np. świderki)
200 g ciecierzycy z puszki
150 g pieczarek
1 papryka
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
4 łyżki jogurtu naturalnego
olej do smażenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, ciecierzycę odsączamy z zalewy, a paprykę i pieczarki kroimy w paski. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, potem dodajemy pieczarki, paprykę, czosnek i ciecierzycę. Dusimy kilka minut na średnim ogniu.
Makaron odcedzamy, dodajemy podduszone warzywa, przyprawy i jogurt naturalny. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i podajemy.