Cukinia w każdej kuchni pełni niezwykle ciekawą rolę. Wszystko za sprawą faktu, że można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów. Jeden z nich zakłada usmażenie jej w panierce i uzyskanie przepysznej przekąski.
Składniki:
ok. 440 g cukinii
3 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi
5 łyżek bułki tartej
2 jajka
6 łyżek oleju do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, ucinamy oba końce i kroimy warzywo w cienkie talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich nacieramy solą, odkładamy na ręcznik papierowy i czekamy 20 minut. Nastepnie prószymy je pieprzem i słodką papryką.
Do jednej miseczki wsypujemy 3 łyżki mąki, do drugiej wbijamy dwa jajka i rozbełtujemy je na gładko, a do trzeciej 5 łyżek bułki tartej. Talarki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z grubym dnem.