Ogórki jadasz zazwyczaj surowe lub pod postacią kiszonek? Wiedz, że istnieje na nie jeszcze jeden genialny patent. Kiszone ogórki wystarczy pokroić w talarki, zapanierować i usmażyć na patelni – będą stanowić idealną przekąskę. Można je przegryzać z dodatkiem ulubionego sosu w trakcie oglądania filmu lub na imprezie.
Niektórzy mogą pomyśleć, że ogórki w panierce smażone na gorącym tłuszczu to niełatwe do wykonania zadanie, ale prawda jest całkiem inna. Receptura na ten ogórkowy przysmak jest bowiem bardzo prosta.
Jeśli chcesz zapunktować u bliskich albo zachwycić ich niebanalną przekąską, podaj ją w towarzystwie pysznego sosu (np. na bazie majonezu i ketchupu), który uwypukli smak chrupiących plasterków.
Smażone ogórki kiszone w panierce – przepis
Składniki:
jajko
kilka kiszonych ogórków
słodka papryka
szklanka mleka
granulowany czosnek
bułka tarta
sól
pieprz
olej
Sposób wykonania:
Pokrój ogórki w dość grube plastry. W oddzielnym naczyniu połącz bułkę tartą z granulowanym czosnkiem, solą, sproszkowaną słodką papryką i świeżo mielonym pieprzem. W kolejnym naczyniu rozbełtaj jajko, wlej do niego szklankę mleka i starannie wymieszaj. W takiej mieszance zamocz plasterki ogórka, a potem obtaczaj je w bułce tartej z przyprawami. Na głęboką patelnię wlej solidną porcję oleju (tłuszcz powinien całkowicie przykryć plasterki). Zapanierowane ogórki ostrożnie wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż uzyskają złotobrązową barwę. Podawaj je z ulubionym sosem. Smacznego.