Fritatta to danie przez większość osób przygotowywane na śniadanie. Mówi się, że to perfekcyjny posiłek na początek dnia.
Fritatta to coś pomiędzy omletem a wytrawnym ciastem. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Jak wspomnieliśmy wcześniej jest to perfekcyjny posiłek na śniadanie, choć połączenie tych składników w całość idealnie wypadnie również na obiad czy kolację.
Fritatta – przepis
Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– salami
– papryka
– ser mozzarella
– sól/pieprz
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. W następnym kroku kroimy drobno nasze dodatki i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a później dokładnie mieszamy i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oleju. Smażymy pod przykryciem aż omlet się zetnie, następnie bardzo delikatnie przewracamy na drugą stronę, tak żeby nasz posiłek się nie rozwalił. Smacznego!