
Słynna sałatka, która podbiła cały świat? To nie jarzynowa czy gyros, tylko grecka. Serwują ją lokale gastronomiczne w niemal każdym zakątku świata, bo jest chętnie zamawiana zarówno przez miejscowych ludzi, jak i turystów. Grecka sałatka jest smaczną mieszanką warzyw, fety, przypraw i oliwy. Niestety wiele osób nie chce jej przyrządzać z jednego powodu – sałatka podchodzi wodą. Dzieje się tak głównie przez pośpiech. Na szczęście można uniknąć kulinarnej katastrofy.
Sałatka grecka. Czemu podchodzi wodą?
Z oczywistej przyczyny: pomidory, ogórki i inne jarzyny mają sporo wody. Gdy zostaną posiekane i doprawione solą, to wnet „puszczają” jej jeszcze więcej.
Po upływie ok. 10-15 minut na spodzie naczynia gromadzi się wieloskładnikowy płyn, który niszczy sałatkę grecką i odbiera apetyt na jedzenie. Ogórkowo-pomidorowy sos z domieszką ziół, oliwy i sera to bogactwo smaku i bez niego nie będzie ona smaczna. Na domiar tego warzywa tracą naturalną chrupkość i miękną w misce, a kawałki fety zaczynają się rozpuszczać. Na widok tego każdy Grecki kucharz złapałby się za głowę. Jak uniknąć „powodzi” w misce z greckim specjałem?
Jak przyrządzić sałatkę grecką, by była idealna?
▷ Soli nie używaj z wyprzedzeniem. Pokrój ogórki i pomidory, a potem odstaw je na bok. Nie popełniaj błędu i nie doprawiaj ich zawczasu.
▷ Jeśli chodzi o oliwę, to skrapiaj nią składniki sałatki tuż przed serwowaniem. Pośpiech to zły doradca. Gdy przez nieuwagę polejesz tłuszczem sałatkę i odstawisz ją na 2-3 godziny, wszystkie aromatyczne zioła, sól itp. zostaną strącone na dno.
▷ Ser też wrzucaj na koniec. Wymieszaj sałatkę łyżką, niezbyt i silnie. Efektem dodania fety zbyt wcześnie będzie sos z małymi grudkami, który powstanie po jej rozpuszczeniu. Ser powinien zachować swoją jędrną strukturę i nie rozpaść się. Dlatego dodawaj go do potrawy przed podaniem, podobnie jak oliwę z oliwek.