Solianka – rosyjska zupa o niesamowitym smaku. Najlepszy przepis

solianka
fot. Facebook | DDR Museum

Pyszna solianka jest wyjątkowo sycącą i pożywną zupą. Kultowe danie możesz z łatwością przygotować w swojej kuchni. Bez wątpienia przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom.

REKLAMA

Solianka to typowa potrawa kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. Dawniej spożywano ją dużo częściej, ale i dzisiaj na pewno znajdą się osoby, które z wielkim entuzjazmem zjedzą ten ponadprzeciętny specjał.

Solianka – pyszna zupa w najlepszym wydaniu

Słynna zupa pochodzi z rejonów Ukrainy oraz Rosji, ale w Polsce także zdobyła uznanie wśród wielu smakoszy. Potrawę można przyrządzić na różne sposoby, a elementy, których nie może w niej zabraknąć to oczywiście kwaśna śmietana i pachnące przyprawy. Dziś prezentujemy recepturę na tę unikalną zupę ze Wschodu.

Składniki:

REKLAMA

2,5 litra wody
250 g kiełbasy śląskiej
400 g łopatki wieprzowej
250 g wędzonego boczku
400 g wołowiny z kością
30 g masła
pół selera
3 obrane pomidory
190 ml przecieru pomidorowego
4 marchewki
6 ogórków kiszonych
3 cebule
250 ml zalewy z ogórków kiszonych
6 ząbków czosnku
por
pietruszka
pieprz mielony
cytryna
kwaśna śmietana
liście laurowe
oliwki
posiekana natka pietruszki
ziele angielskie
sól

Przygotowanie:

Do garnka włóż mięsa i zalej je chłodną wodą. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso nieznacznie zmięknie, wydobądź je z bulionu i pokrój na niewielkie kawałki. Potem z powrotem wrzuć je do wywaru.

REKLAMA

Dodaj do zupy seler, pietruszkę, por pokrojony na plasterki i marchewki. Posiekaj drobno czosnek i cebulę, podsmaż je na maśle i dodaj do nich pokrojone
pomidory. Zetrzyj ogórki na tarce i także wrzuć je na patelnie do cebuli i pomidorów. Do mieszanki dodaj jeszcze przecier pomidorowy i duś około 10 minut. Następnie składniki z patelni przełóż do zupy.

Pokrój w plastry kiełbasę, natomiast boczek w kostkę. Obydwa produkty podsmaż, a następnie wrzuć do garnka. Dodaj również plasterki cytryny i oliwki. Pod
koniec gotowania, soliankę uzupełnij o sok z kiszonych ogórków. Dodaj jeszcze pokrojoną natkę pietruszki i gotuj przez kwadrans. Gorącą zupę podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.


Rosyjska zupa w wersji bezmięsnej

Soliankę możesz także przygotować w wersji bez mięsa. Na początku przyrządź bulion jarzynowy. Z kolei mięsne składniki zastąp papryką wędzoną w
proszku, kiełbaskami roślinnymi, grzybami i wędzonym tofu. Zupa w takiej odsłonie na pewno zaskoczy bliskich, a poza tym będzie zdrowsza i bardziej dietetyczna.


 

Udostępnij: