Chcesz poznać genialny trik, który sprawi, że smażone jajka będą jeszcze lepsze? Wystarczy, że użyjesz śmietanki! Takie sadzone jajka będą najlepszą propozycją śniadaniową dla całej rodziny.
Smażone jajka, tzw. sadzone, to jedno z najpopularniejszych śniadań w polskich domach. Robi się je wyjątkowo szybko, a ciepłe śniadanie jest zawsze lepsze od tradycyjnych kanapek. Ponadto nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Jak informuje gazeta.pl istnieje prosty trik dzięki któremu jedzenie zyska pełniejszy smak.
Pewnie zazwyczaj do smażenia jajek wykorzystujesz olej, oliwę, smalec lub masło. Okazuje się jednak, że jest pewien rodzaj tłuszczu, który sprawi, że jedzenie nie będzie przywierało do patelni i nabierze bogatszego smaku. Chodzi o śmietankę!
Cały proces polega na tym, że podczas smażenia, pod wpływem ciepła tłuszcz wydziela się z płynu. To masło w najczystszej postaci, dlatego trzeba pamiętać o tym, by się nie przypaliło. Całą resztę zrobi maślanka, która podczas smażenia wyparuje, dzięki czemu jajka podduszą się i nie będą przesuszone.
Do smażenia jajek można wykorzystać śmietankę 30- i 36-procentową. Wystarczy wlać na patelnię odpowiednią jej ilość, rozgrzać i wbić do środka jajka. Jeśli będzie jej za mało, należy odrobinę dolać. Zbyt dużą ilość można odlać. W ten sposób jajka zyskają pyszny maślany smak.