Sprężynka to delikatne i przepyszne ciasto złożone z czekoladowych placków smażonych na patelni oraz kremu śmietankowego. Nie wymaga pieczenia, zrobisz je ekspresowo.
Najbardziej delikatne ciasto, jakie spróbujesz to właśnie sprężynka – jego smak jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Czekoladowe placki smaży się tak jak naleśniki, dlatego wykonanie tego wypieku jest błyskawiczne. Poznaj przepis.
Sprężynka – delikatne i pyszne ciasto, które zrobisz w 10 minut
Składniki:
Czekoladowe spody:
» 180 g mąki
» 35 g kakao
» 10 g cukru
» szczypta soli
» 3 jajka
» 260 ml gorącego mleka
» 160 ml wrzącej wody
» 3 łyżki płynnego miodu
Krem:
» 250 gramów serka śmietankowego
» 90 g cukru pudru
» 150 g gęstej, kwaśnej śmietany
» 250 ml śmietanki kremówki płynnej
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp mąkę, kakao, 10 g cukru oraz szczyptę soli i wymieszaj. Zrób lekki dołek na środku i dodaj jajka, następnie mieszaj delikatnie rózgą. Dolewaj gorące mleko i ciągle mieszaj, aż nie będzie grudek. Potem wlewaj stopniowo wrzącą wodę, a na koniec dodaj płynny miód. Masa powinna być płynna, odstaw ją na 20 minut. Patelnię rozgrzej, a następnie usmaż 14 spodów czekoladowych, tak jak naleśniki.
Do większego naczynia dodaj serek śmietankowy np. mascarpone lub ricottę oraz dodaj połowę porcji (45g) cukru pudru. Dodaj gęstą śmietanę i dobrze ubij mikserem. Do innej miski wlej kremówkę oraz dodaj resztę cukru pudru, następnie ubij na puszystą masę. Połącz obie masy ze sobą.
Na każdy czekoladowy spód nakładaj większą łyżkę kremu, a potem zwiń go najpierw w pół, następnie zrób to jeszcze raz, ale od drugiej strony. Każdy zwinięty spód posmaruj lekko kremem z wierzchu. Zwiń jeden placek w rulonik, następnie połóż na drugi i zwijaj w ten sposób kilka z nich po kolei.
Gdy zwiniesz wystarczająco duży rulonik, to włóż go do okrągłej formy i obłóż go pozostałymi spodami czekoladowymi, aż wypełnisz całą foremkę.
Włóż ciasto do lodówki na kilka minut, a potem krój i zajadaj się! Smacznego!