Szukasz pomysłu na farsz do pierogów? Znudził Ci się tradycyjny ser, farsz mięsny lub sezonowe owoce? Wypróbuj pierogi z bobem i wędzonym boczkiem. Nie pożałujesz!
Składniki:
bób – 500 g
wędzony boczek – 150 g
czosnek – 3-4 ząbki
cebula – 1 szt
posiekany koperek – 2 łyżki
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
mąka pszenna – 400 g
gorąca woda – 250 ml
sól
Najpierw w osolonej wodzie ugotuj bób, odcedź go i ostudź. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzana patelnię wyłóż boczek ,a gdy tłuszcz z niego się wytopi dodaj cebulę. Dołóż też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż, aż lekko się zarumieni.
Bób obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego podsmażony boczek z cebulą i koperek. Wszystko dopraw solą i pieprzem.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę. Zagniataj jednolite ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw na 15-20 minut.
Blat posyp mąką, wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj. Szklanką wycinaj koła. Na środek każdego nałóż farsz, składaj pierogi na pół i sklejaj.
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.