REKLAMA
ShareInfo.plPoradyStonka ziemniaczana nie chwyta moich upraw. Stosuję ten domowy oprysk od lat

Stonka ziemniaczana nie chwyta moich upraw. Stosuję ten domowy oprysk od lat

stonka ziemniaczana
fot. Pxhere

Stonka ziemniaczana to naturalny wróg każdego posiadacza warzywnika lub ogrodu. Owad ten w szybkim czasie opanowuje grządki, a na ogół preferuje łodygi lub liście roślin. Na szczęście można go pokonać – zdradzamy tani i błyskawiczny patent, który wypędzi szkodnika z ogrodu. Poznaj przepis na niezawodny oprysk na stonkę.

REKLAMA

Jak zabezpieczyć uprawy przed inwazją stonki?

Stonka to obok mszyc jeden z najpopularniejszych szkodników roślin. Żeruje na nich, zatruwając liście i łodygi. Po jakimś czasie uodparnia się na choroby i niestabilne warunki pogodowe.

To natomiast powoduje zmniejszenie plonów i marnienie roślin. Na rynku dostępnych jest wiele fachowych środków na eliminowanie stonki. Przeważnie w ich składzie znajduje Bacillus thuringiensi – niebezpieczna dla stonki bakteria. Mimo wszystko warto zachować ostrożność i uchronić się przed atakiem stonek. W tym celu można zaopatrzyć się w siatki ochronne na rośliny i systematycznie odchwaszczać grządki, aby szkodniki miały jak najmniej miejsca do osiedlania się i żerowania.

Jak przyrządzić oprysk na stonkę?

Gdy Twoim oczom ukaże się stonka, wypróbuj domowe metody, które ją unicestwią. Ich największą zaletą jest przystępna cena i naturalny skład. Substancją, która szybko eliminuje stonkę, jest pokrzywa. Ta roślina przez wielu ludzi nadal uznawana jest za zwykły chwast. Przygotuj ok. 1 kg pokrzywy, rozdrobnij ją, a potem zalej 10 litrami wody. Tym sposobem uzyskasz gnojówkę z pokrzywy o uniwersalnym zastosowaniu w ogródku. Środek ten będzie nadawał się do użytku po mniej więcej 5 dniach, gdy sfermentuje i wytworzy pianę. Na koniec gotowy specyfik rozcieńcz z wodą (proporcje 1:10) i gotowe. Możesz już pryskać uprawy, które zaatakowała stonka.

REKLAMA

Inne metody na wypędzenie stonki z upraw

W pobliżu ziemniaków warto posadzić rośliny, których stonka nie znosi. Są nimi: chrzan, mięta, len, fasola i bazylia.

Czytaj też: Czarna plamistość nie chwyci Twoich róż. Zastosuj produkt z kuchni

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA