Obieranie pomarańczy to z pozoru najprostsza rzecz na świecie. Jednak kiedy chcemy obrać suchy owoc, wtedy pojawia się problem. Bywa to kłopotliwe, zwłaszcza gdy miąższ zaczyna się rozrywać. Co robić w takiej sytuacji? Poznaj 2 ciekawe rozwiązania. Dzięki nim cytrusy obierzesz za każdym razem szybko i bezproblemowo.
Pomarańcze to samo zdrowie
Pomarańcze to smaczne owoce cytrusowe, które mają słodko-kwaśny smak. To doskonałe źródło witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Dietetycy zalecają, aby jeść je wraz z błonkami, bo zwierają one sporo błonnika pokarmowego. Jedząc jedną pomarańczę dziennie, zaopatrujemy nasz organizm w potrzebną dawkę witaminy C.
Jak błyskawicznie obrać pomarańczę?
Pomarańcze to pyszne owoce. Czasami ich obranie sprawia jednak problem, zwłaszcza jeśli pozostają białe skórki. Część osób usuwa je z powodu gorzkiego smaku, a inni zaś z powodów estetycznych – robiąc sałatkę lub deser z pomarańczami. Niemniej jednak jest to czynność mozolna, czasochłonna i wymaga trochę ostrożności, aby nie uszkodzić miąższu. Jeśli chcesz szybko i zwinnie obrać owoc, możesz wykorzystać 1 z 2 sposobów!
Obieranie pomarańczy bez noża
Nasze patenty są łatwe i skuteczne. Sprawdzają się nawet w przypadku suchych pomarańczy! Poznaj triki na obieranie owocu bez użycia noża.
Sposób nr 1
Zanurz nieobranego cytrusa na około 1 minutę we wrzącej wodzie. Potem egzemplarz wyjmij z ukropu i wytrzyj. Biała skórka bez problemu odklei się od reszty owocu i będziesz mógł zwinnie go obrać.
Sposób nr 2
Drugi patent też jest niezawodny. Potrzebujesz tylko kuchenki mikrofalowej. Na czym polega? Na początku owoc wsadź do mikrofali, ustaw maksymalną temperaturę i włącz sprzęt na 30 sekund. Po tym czasie wyciągnij pomarańczę z kuchenki. Podczas obierania zauważysz, że błonki i skórka łatwo odłączają się od miąższu. W dodatku po takim zabiegu cytrus staje się soczystszy.
Czytaj też: Jak łatwo i szybko obrać pomidora? Zrób tak, a skórka odejdzie sama