Wiele obiadów jako jeden ze składników wykorzystuje różnego rodzaju surówki. W polskich kuchniach przygotowywane one są z różnych składników, a propozycja z wykorzystaniem buraków jest jedną z najciekawszych.
Za niewątpliwie długą listą korzyści w przypadku surówek odpowiada przede wszystkim wykorzystanie różnego rodzaju warzyw. Poniższy przepis na surówkę z buraków udowadnia, że cały obiad może być jeszcze smaczniejszy.
Składniki:
3 spore buraki
okazała cebula
2 jabłka
3 ogórki kiszone
60 ml oleju
2 g cukru
2 g soli
2 g pieprzu
Sposób przygotowania:
Starannie i dokładnie myjemy buraki, a następnie owijamy je w folię aluminiową i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 200 stopni. Jako zamiennik można użyć gotowych ugotowanych buraków.
Po ostygnięciu buraków obieramy je ze skórki, podobnie jak jabłka, z których wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o większych oczkach. Drobno siekamy cebulę i ogórki kiszone i dodajemy je do buraków z jabłkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy olej i przyprawy.