ShareInfo.plKulinariaSuszone grzyby nie są bezterminowe – po tym czasie ich nie jedz!

Suszone grzyby nie są bezterminowe – po tym czasie ich nie jedz!

suszone grzyby
fot. screen Youtube / @vitezslavvitek8988

Grzyby to cenny dodatek do wielu różnorodnych dań, zwłaszcza w kuchniach, gdzie lubi się szlachetny i wyjątkowy smak. Aby można było cieszyć się nimi dłużej, suszy się je w specjalnej suszarce, piekarniku czy na dworze, kiedy dopisuj słoneczna pogoda. To, ile czasu suszone grzyby poleżą, zależy od różnych czynników. Bywa, że niektóre egzemplarze psują się już po 1-2 miesiącach od wysuszenia, a inne są w świetnej formie przez kilkanaście miesięcy. A ile czasu maksymalnie grzyby poleżą w słoiku? Po tym czasie musisz je wyrzucić.

REKLAMA

Grzyby podczas suszenia tracą większość wody, wskutek czego nie psują się zbyt szybko. Mogą natomiast utracić część smaku i zapachu, gdy będą przechowywane w złych warunkach, tzn. w niedomkniętym pojemniku czy wilgotnym i ciepłym miejscu. Nic bardziej nie szkodzi suszonym egzemplarzom jak stały dostęp do powietrza, szczególnie mocno wilgotnego i wysoka temperatura. Te czynniki sprzyjają utracie tego, co w grzybach jest najcenniejsze.

W jakich warunkach przechowywać suszone grzyby? Ile czasu poleżą?

Szczelny pojemnik, który nie przepuszcza powietrza, będzie najlepszy do trzymania grzybów. Dobrze sprawdzi się zwykły słoik z zakrętką. Należy umieścić go w suchym i dość zimnym miejscu. Grzyby mogą tak leżeć nawet 1 rok!

Po czym poznać, że suszone grzyby się psują?

Ze słoika ulotni się brzydki zapach, niekiedy nawet przypominający pleśń. Jeśli zarodniki grzyba będą widoczne na kapeluszach i pieńkach, to wyrzuć takie grzyby, bo nie nadają się do jedzenia (mogą spowodować zatrucie pokarmowe lub inne poważniejsze komplikacje zdrowotne).

Czytaj też: Polskie pomidory a zagraniczne – co je różni? Wyjaśniamy

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA