Na świątecznych stołach, poza wytrawnymi potrawami często pojawiają się również drobne słodkości. Jednym z przykładów mogą być wyśmienite ciasteczka według przepisu Magdy Gessler, które dodadzą kolorytu kolacji.
Magda Gessler zdążyła nas przyzwyczaić do autorskich przepisów na świąteczne smakołyki. Poniższa receptura na bożonarodzeniowe ciasteczka, które nie wymagają wałkowania jest jednym z przykładów.
Składniki:
210 g mąki (użyłam orkiszowej)
75 g gorzkiego kakao
1/8 łyżeczki soli
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 łyżki zmielonej kawy ziarnistej
1/2 łyżeczki cynamonu
170 g miękkiego masła
160 g cukru (lub nieco więcej, jeśli lubisz słodsze wypieki)
1 jajko
1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
otarta skórka z 1 pomarańczy (uprzednio wyszorowanej i sparzonej, a najlepiej – ekologicznej)
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę, kakao, sól, kawę i cynamon. Masło ucieramy przez trzy minuty z cukrem, dodajemy jajko, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Cały czas mieszamy, po czym dodajemy partiami mąkę. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i formujemy rulonik i średnicy 5 cm. Zawijamy w papier i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie odstawiamy ciasto na pięć minut, po czym kroimy je na plastry o grubości 5-6 mm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 9-10 minut.