Okazuje się, że z bulwy selera można przyrządzić domowy syrop. Nietrudno jest zrobić taki syrop, który pomoże zwalczyć ból gardła i kaszel, a także wesprze układ odpornościowy. Dziś prezentujemy recepturę na naturalny środek, który warto mieć w swojej kuchni
Seler korzeniowy jest składnikiem popularnej włoszczyzny. Dlatego też stosuje się go m.in. do zup (np. rosołu). Jednak surówki z selera także są mają swoich wielbicieli. Niewiele osób dostrzega zdrowotne działanie tego skromnego warzywa, a szkoda!
Sekrety selera korzeniowego
Seler ma niebywały aromat, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Wpływają one dodatnio na procesy przemiany materii zachodzące w organizmie. Poza tym, regularne jedzenie bulwy, zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL. Ma także zbawienny wpływ na stan psychiczny. Dowiedziono, że seler gasi nerwy i polepsza samopoczucie.
Jakie właściwości ma syrop z korzenia selera?
Zrobiony z selera korzeniowego specyfik ma o wiele mniej intensywny zapach niż samo warzywo. Jest wprost bezcenny w zwalczaniu przeziębienia. Gdy doskwiera nam katar i suchy kaszel, warto sięgnąć po syrop z selera, który dodatkowo wzmocni odporność organizmu. Jak przygotować tę miksturę?
Składniki:
1 okazały seler
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Obierz bulwę selera i pokrój ją w cienkie talarki. Warzywo ułóż w misce i każdą warstwę posyp szczyptą cukru trzcinowego. Pozostaw składniki w takiej postaci na całą dobę. Po pewnym czasie seler wydzieli sok i powstanie syrop.
Jak stosować syrop?
Miksturę z selera można stosować nawet parę razy dziennie po 1 łyżce. Zaleca się, aby trzymać ją w chłodnym miejscu (np. w lodówce) przez 2-3 dni. Po tym czasie syrop nie będzie się już nadawał do konsumpcji i warto go przyrządzić od nowa. Nie powinny sięgać po niego kobiety ciężarne i ludzie, którzy cierpią z powodu chorób tarczycy i nerek. Nie powinny go też przyjmować osoby, które zażywają leki moczopędne.