Na pewno wiele osób zna to ciasto, ale mało kto robił je samodzielnie. Chociaż jest pyszne, to jego zrobienie może być trochę pracochłonne. Sprawdź, jak przygotować doskonałą do kawy kultową Szachownicę. Przekonaj się, że jej zrobienie wcale nie jest trudne.
Do przyrządzenia deseru będziesz potrzebować dwóch blatów ciasta: jasnego oraz ciemnego. Zaopatrz się w nóż i linijkę, ponieważ przydadzą się do krojenia wypieku. Do łączenia pasów posłuży krem. Gotową Szachownicę możesz polać roztopioną czekoladą.
Przepis na kultowe ciasto „Szachownica”
Składniki:
Jasne ciasto:
2/3 szklanki cukru
3 jajka
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
Ciemne ciasto:
składniki, takie jak na ciasto jasne + 2 łyżki kakao
Krem:
5 łyżek mąki pszennej
1 l mleka
250 g miękkiego masła
10 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z cukrem wanilinowym i cukrem na puszysty krem. Połącz go z wodą i olejem. Dosyp także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto umieść w dużej, prostokątnej formie wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut.
Biszkopt ciemny przygotuj identycznie, jak jasny, z tą różnicą, że do masy dosyp kakao. Wstaw go do pieca na 25 minut i grzej w 180°C.
Aby zrobić krem, najpierw wymieszaj mąkę ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj wraz z cukrem, a potem dodaj do niego rozmieszaną mąkę. Cały czas mieszaj i gotuj, aż do uzyskania gęstej masy. Odstaw ją do wystudzenia. Zmiksuj miękkie masło i powoli dodawaj do niego po łyżce wystudzonego kremu budyniowego. Masa powinna być gładka i gęsta.
Wystudzone biszkopty delikatnie przetnij na części, a następnie przełóż je kremem. Układaj je na przemian: najpierw jasne, a potem ciemne ciasto – powinna powstać szachownica. Pozostałą część kremu rozsmaruj na wierzchu ciasta. Polej deser czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, a na końcu posyp kakao.