Skąd pochodzą prawdziwe szampany?
Czy wszystkie wina musujące są szampanami? Krótka odpowiedź brzmi – nie! Te prawdziwe pochodzą wyłącznie z francuskiego regionu Szampanii (od którego pochodzi też ich chroniona nazwa pochodzenia) i tylko taki trunek może mieć na etykiecie napis Champagne. Szampany są produkowany głównie z trzech szczepów dominujących w regionie Szampani. Należą do nich: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.
Szampany – metoda produkcji
Oryginalne szampany są wytwarzane metodą nomen omen szampańską (zwaną również tradycyjną), która polega na podwójnej fermentacji. Pierwsza z nich odbywa się tak samo, jak produkcja zwykłych win bez bąbelków i zachodzi w dużych kadziach. Następnie do tak uzyskanego produktu, dodaje się liqueur de tirage, a całość zlewa do specjalnych butelek. W szczelnie zamkniętym naczyniu to właśnie ta mieszanka drożdży i cukru trzcinowego pracuje nad wytworzeniem eleganckich bąbelków, które są znakiem rozpoznawczym prawdziwie szampańskiego trunku.
Tak przygotowane butelki i ich cenna zawartość następnie leżakują przez okres nawet kilku lat. Następnie wino układa się na specjalnym stelażu szyjką do dołu i powoli obraca, by osad z martwych drożdży zbierał się na kapslu. Potem szyjkę się zamraża, usuwa tymczasowy korek i uzupełnia zawartość butelki mieszanką wina i cukru, a na końcu korkuje.
Po tym etapie szampany muszą jeszcze leżakować przez kilka miesięcy. Warto przy tym wiedzieć, że nad poprawnością całego procesu czuwa CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne), dzięki czemu mamy pewność, że trafia do nas najwyższej jakości produkt o odpowiednim smaku i aromacie.
Szampany – jaki kieliszek wybrać
Szampany i ich szlachetność wymagają odpowiedniej oprawy. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się kieliszki typu flute, które są wąskie i wysokie. Ich kształt pozwala dłużej cieszyć się tak charakterystycznymi dla szampana bąbelkami i w pełni delektować się smakiem trunku. Dodatkowo długa nóżka sprawia, że zawartość kieliszka z szampanem nie nagrzewa się od naszej dłoni.
Szampany i serwowanie – najczęstsze błędy
Ten trunek bywa bardzo kosztowny, dlatego też nie powinno dziwić, że serwowanie go rządzi się swoimi prawami. Oto najczęstsze błędy, których warto unikać, jeśli chcemy móc cieszyć się pełnią szampańskiego smaku i aromatu.
- Potrząsanie przed otwarciem – chociaż wydobywająca się piana bywa spektakularna, to jest jedynie marnowaniem cennej zawartości butelki. Szampany należy bowiem otwierać stopniowo i delikatnie. Także po to, by uniknąć niespodziewanego wystrzału korka.
- Wkładanie łyżki do otwartej butelki – ta popularna rada niestety jest mitem. Aby zachować świeżość trunku jak najdłużej, najlepiej zainwestować w specjalny korek do zamykania.
- Serwowanie w szerokich kieliszkach – zbyt duża powierzchnia powoduje, że bąbelki ulatują szybciej, a wraz z nim wyjątkowy smak i aromat.
- Trzymanie kieliszka za czaszę – w ten sposób niepotrzebnie ogrzewamy jego zawartość, co negatywnie wpływa na szampany i ich smak.
Szampany – gwiazdy kultowych drinków
Szampany są także doskonałym dodatkiem do drinków. Wzbogacają je o szlachetny aromat, kuszące bąbelki i jedyny w swoim rodzaju prawdziwie szampański smak. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Koniecznie wypróbuj nasze propozycje, w których królują szampany!
Kir Royale
Składniki:
- 25 ml likieru z czarnych porzeczek
- 130 ml szampana
- świeże maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do schłodzonego kieliszka do szampana wlej likier porzeczkowy.
- Powoli dolewaj schłodzony szampan. Całość delikatnie zamieszaj.
- Gotowy drink udekoruj świeżymi malinami.
French 75
Historia tego drinka sięga czasów pierwszej wojny światowej i nawiązuje do francuskiego działa 75 mm. Nic dziwnego – to naprawdę mocna propozycja, do której szampany pasują idealnie.
Składniki:
- 100 ml schłodzonego szampana
- 40 ml ginu
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Napełnij shaker kostkami lodu, ginem, sokiem z cytryny i syropem cukrowym.
- Dokładnie wymieszaj składniki, energicznie potrząsając przez około 10-15 sekund.
- Przelej mieszankę do kieliszka i dopełnij ją schłodzonym szampanem.
- Całość delikatnie zamieszaj.
Rossini
Szampany i truskawki to ponadczasowe połączenie, które podbije nawet najbardziej wymagające podniebienia. Doskonały wybór dla wielbicieli owocowych smaków.
Składniki:
- 60 ml świeżego purée z truskawek
- 120 ml schłodzonego szampana
- świeża truskawka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek i zmiksuj na gładką masę. Możesz także użyć gotowego purée.
- Wlej truskawkowe purée do kieliszka do szampana.
- Powoli dolewaj schłodzony szampan, delikatni mieszając.
- Gotowy drink udekoruj świeżymi plasterkami truskawki.