Napoje alkoholowe (piwo i wino) zostały w USA przebadane przez pozarządową organizację. Wyniki wykazały, że zawierają środek do zwalczania chwastów! Glifosat, bo taka jest nazwa tego środka, jest składnikiem herbicydów. Spożywanie takich trunków może więc poważnie zaszkodzić!
Organizacja CALPIRG wzięła pod lupę napoje alkoholowe znanych, najbardziej popularnych marek. Glifosat znajdował się aż w 19 na 20 przebadanych próbek! Co więcej, wykryto go również w produktach ekologicznych! Glifosat to składnik, który przez Światową Organizację Zdrowia został wpisany na listę substancji rakotwórczych.
W związku z afera media przypomniały, że producenci herbicydów, w których stosowali glifosat, przegrywali wielokrotnie sprawy w sądzie. Poszkodowani udowadniali, że środek ten wywołał u nich raka. Producenci alkoholi z pewnością mogą więc obawiać się pozwów.
Ujawniono również, w których markach wykryto rakotwórczy środek. Oto cała lista:
Piwa:
Tsingtao Beer: 49.7 ppb
Coors Light: 31.1 ppb
Miller Lite: 29.8 ppb
Budweiser: 27.0 ppb
Corona Extra: 25.1 ppb
Heineken: 20.9 ppb
Guinness Draught: 20.3 ppb
Stella Artois: 18.7 ppb
Ace Perry Hard Cider: 14.5 ppb
Sierra Nevada Pale Ale: 11.8 ppb
New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11.2 ppb
Sam Adams New England IPA: 11.0 ppb
Stella Artois Cidre: 9.1 ppb
Samuel Smith’s Organic Lager: 5.7 ppb
Wina:
Sutter Home Merlot: 51.4 ppb
Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb
Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb
Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb
Frey Organic Natural White: 4.8 ppb
Do podobnych odkryć doszło w Monachium. Tam Instytut Ochrony Środowiska przebadał 14 marek i w każdej wykrył glifosat!