Jesień to czas, w którym częściej niż zwykle sięgamy po miód. Gdy łapie nas przeziębienie, wtedy chcemy mieć go pod ręką. Ten naturalny potrafi poradzić sobie z przeziębieniem, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze. Pozytywnie wpływa także na układ krążenia, normalizuje ciśnienie krwi i chroni przed miażdżycą. Jednak działanie prozdrowotne ma tylko prawdziwy miód pszczeli. Ten sztuczny, ich nie ma. Otrzymuje się go w procesie chemicznego rozkładu sacharozy na cukry proste.
Czy wiesz, jak rozpoznać sztuczny miód?
Najpierw wykonaj test zapachu – powąchaj miód. Miód pszczeli ma pełne, bardzo bogate nuty zapachowe, a ten sztuczny nie pachnie zbyt charakterystycznie. Naturalny miód, po krótszym bądź dłuższym czasie ulega krystalizacji. Inaczej jest w przypadku miodu sztucznego, który zawsze będzie miał płynną konsystencję.
Aby sprawdzić, czy miód jest sztuczny, możemy wylać odrobinę na talerzyk i włożyć w niego końcówkę miękkiego ołówka. Jeśli miód zmieni kolor na ciemniejszy, wówczas mamy do czynienia z produktem sztucznym. Prawdziwy miód nie reaguje na grafit. Podczas nalewania miodu na talerzyk zwróćmy również uwagę na kształt, jaki zachowuje. Miód pszczeli tworzy specyficzny stożek, a ten sztuczny rozlewa się po powierzchni.
Oba miody możemy też odróżnić, wykonując test rozpuszczalności. W tym celu wlewamy miód cienkim strumyczkiem do chłodnej wody, która znajduje się w szklance. Miód pszczeli leje się nieprzerwanym strumieniem. Potem osiada na dnie i nie rozpuszcza się od razu. Ten sztuczny będzie lał się rozrywającym strumieniem i niemal natychmiast rozpuści się w wodzie.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu miodu?
Inny sposób, który pomaga ocenić, czy miód jest sztuczny, to cena. Prawdziwy miód jest o wiele droższy od miodu sztucznego. Poza tym pomoże też czytanie etykiet. Jeśli w składzie miodu znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, słodziki, aromaty, barwniki, nie jest on prawdziwy.
Jeśli chcesz uniknąć rozczarowania, kupuj miód u zaufanych sprzedawców. To, że miód uległ już częściowej krystalizacji, weź za mocną, a nie słabą stronę. Co prawda, miód sztuczny możesz dodać do deserów, ponieważ tak jak naturalny, nadaje im podobnych właściwości, ale pamiętaj, że nie przyniesie korzyści dla zdrowia.