Szybkie bułeczki cynamonowe polane lukrem to prawdziwy hit na nadchodzące jesienne wieczory i nie tylko. Poznaj przepis i wypróbuj.
Jesień zbliża się wielkimi krokami, dlatego przepis na cynamonowe bułeczki z lukrem to idealna przekąska na długie wieczory. Sprawdzą się jednak na każdą okazję i są szybkie w przygotowaniu.
Szybkie bułeczki cynamonowe – rozpływają się w ustach
Składniki:
» 600 g mąki pszennej
» 350 ml mleka
» 7 g suszonych drożdży
» 60 ml oleju
» 1 jajko
» 2 łyżki cukru
» 2 łyżki cynamonu
» 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj jajko, olej, resztę mąki oraz sól, następnie zagnieć i ponownie odstaw na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części, a potem lekko roluj każdą z nich tworząc podłużny rulonik. Posmaruj olejem, następnie posyp cynamonem i cukrem. Zwijaj w okrągłą bułeczkę i układaj na blaszce z papierem do pieczenia.
Piecz bułeczki w piekarniku nagrzanym do w 180°C przez 25 minut do zarumienienia. Po lekkim wystygnięciu polej bułeczki lukrem lub posyp cukrem pudrem, orzeszkami.
I gotowe, smacznego!