ShareInfo.plPoradyTa metoda na robienie kompostu robi furorę. Żadnych pryzm i kompostownika

Ta metoda na robienie kompostu robi furorę. Żadnych pryzm i kompostownika

kompostownik
fot. screen Youtube / Vin in the Garden

Łatwym sposobem na ograniczenie ilości odpadków i zaopatrzenie podłoża w wartościowe minerały, jest kompostowanie. Lato i jesień to idealna pora, by zacząć przygotowywać naturalny nawóz. Właśnie teraz mamy dostęp do wielu jarzyn i owoców, a już niedługo dojdą także liście hurtowo spadające z drzew. Zimą resztki będą mogły się swobodnie rozkładać, a wiosną będą gotowe do stosowania w ogrodzie – pod uprawę pomidorów, marchewki czy ogórków. Domowy kompost ma wiele zalet i warto go robić, ale magazynowanie go w pryzmach czy specjalnym kompostowniku nie zawsze jest konieczne. Teraz ten patent na składowanie nawozu robi furorę wśród ogrodników. Dowiedz się, jak założyć kompostownik w rowie.

REKLAMA

Kompostowanie w rowie – jak wygląda?

Resztki i materię organiczną zakopuje się w glebie w małym dołku. Dzięki temu procesy rozkładu zachodzące w gruncie przyspieszają, a zaletą jest fakt, że nic nie śmierdzi. Fermentujące odpadki znajdujące się w kompostowniku brzydko pachną i często kuszą insekty oraz inne robactwo – to duży problem dla ogrodników. W przypadku kompostowania w ziemi nic takiego nie ma miejsca – czytamy na stronie Deccoria.pl.

Czy w każdym miejscu można zrobić kompost?

Nie. Nadaje się tylko suchy i osłonięty od słońca teren. Dodatkowo trzeba zabezpieczyć go przed zwierzętami

Jak zrobić kompostownik w dołku?

Wykop nieduży dół (o głębokości ok. 30-50 cm) i rozmieść na spodzie solidną warstwę gałęzi – dzięki temu woda będzie mogła swobodnie spływać, a dojrzewająca odżywka zostanie napowietrzona. Gałęzie przykryj świeżymi liśćmi. Na liściach powinny znaleźć się obierki warzyw i owoców, fusy kawy i herbaty, skorupki jajek, liście, resztki organiczne i inne bioodpady. Ostatnią warstwę musi stanowić ziemia. Przysyp nią starannie materiał na kompost, ale nie przesadzaj z nadmiarem gleby – nawóz powinien „oddychać”.

Nie musisz go mieszać, ale sprawdzaj wilgotność i czasami go podlej. Po mniej więcej kilku-kilkunastu miesiącach powinieneś mieć już dojrzały kompost nadający się do stosowania w ogrodzie.

REKLAMA

Czytaj też: Żaden kleszcz się nie uchowa, gdy postawisz to w swoim ogródku

Zobacz również:
REKLAMA