Tak zagęścisz dżem bez cukru i żelfixu. Wystarczy 1 dodatek

dżem
fot. Pxhere

Domowe dżemy biją na głowę te sklepowe. Owoców w gotowcach jest nieraz tylko garstka, a reszta to cukier i inne dodatkowe substancje. Każdy wie, że nadmiar cukru w diecie nie jest wskazany. Cukier odpowiada nie tylko za smak konfitury – spełnia inne funkcje. Nadaje jej konsystencji i działa jak konserwant. Jednak z powodzeniem można go zastąpić innym składnikiem. Dżem nie będzie przesłodzony, a domowy przetwór uda się na bank. Nie musisz nawet dosypywać żelfixu. Poznaj kilka praktycznych porad, a zrobisz najlepszy dżem w swoim życiu.

REKLAMA

Patent na gęsty dżem. Cukier i żelfix niepotrzebny

Przygotowanie konfitury bez cukru i żelfixu wydaje się wielu osobom wręcz nieosiągalne, a jednak. Wystarczy dopilnować kilku rzeczy, a weki na pewno się udadzą. Należy dobrać wysokiej jakości składniki i umiejętnie wykonać obróbkę termiczną.

Dżem powinien się gotować przed długi czas (nawet 3-4 godz.) i na niewielkim gazie, a od czasu do czasu trzeba go przemieszać. Dzięki temu nie przywrze do naczynia. Im więcej wody zawierają owoce, tym marmolada musi się dłużej gotować. Warto regularnie spoglądać na patelnię, aby surowca zbyt mocno nie rozgotować.

Co zagęści konfiturę lepiej niż żelfiks?

Inna substancja żelująca, np. pektyny. Są w 100% naturalne, a pozyskuje się je z wielu odmian owoców, tj. jabłka, pigwa, banany. Niektóre owoce mają bardzo mało pektyn (np. maliny, borówka), a w związku z tym słabo się zagęszczają podczas gotowania. Podobnie jest z surowcami mocno wodnistymi. Wtedy trzeba dżem wspomóc.

REKLAMA

Zasobne w pektyny są morele, cytrusy, jeżyny, jabłka, banany czy śliwki. Wobec tego będą idealnie nadawać się do przetworów. Odegrają rolę nośnika pektyn i z sukcesem zastąpią cukier oraz żelfix. Wsyp ok. 200 g owoców będących źródłem pektyn do 1 kilograma owoców, z których przyrządzasz dżem (możesz adekwatnie modyfikować proporcje, czyli na 2 kg dać 400 g, a na 3 kg – 600 g owoców itd.). Dzięki temu w prosty sposób otrzymasz gęstą konfiturę.

Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie proces przygotowania owocowego przetworu, użyj do zagęszczania pektyn sproszkowanych. Są bezpieczne i doskonale spisują się jako zagęstnik.

Alternatywna dla pektyn

Alternatywą dla cukru, żelfiksu i pektyn jest mąka ziemniaczana. Pewnie niejednokrotnie korzystałeś z jej mocy zagęszczającej podczas robienia zasmażki czy sosu do mięsa. Teraz też docenisz jej właściwości. Zapewni konfiturze lekko kisielowatą teksturę. Aczkolwiek nie przesadzaj z tym dodatkiem, bo w gotowym produkcie będzie go czuć.

REKLAMA

Warto wiedzieć, że dżemy przyrządzone z żelfixem czy pospolitym słodzidłem będą zdatne do spożycia dłużej. Te bez dodatków prawdopodobnie zaczną się szybciej psuć. Aby temu zapobiec, należałoby je poddać procesowi pasteryzacji.

 

Przejdź na stronę główną