
Jajka wypełnione smakowitym nadzieniem z buraków z dodatkiem śledzi to Wielkanocny hit. Smakują i wyglądają wybornie, a świąteczny stół dzięki nimi ożyje i stanie się kolorowszy. Faszerowane jajka są proste do samodzielnego przyrządzenia i nie zajmują dużo czasu. Recepturę warto przetestować jeszcze przed świętami. Jajka są tak wyrafinowane, że rodzina będzie prosić cię o więcej.
Najlepsze dodatki do jajek to nie tylko majonez i sos chrzanowy
W Wielkanoc na stołach Polaków powinny królować jajka pod różnymi postaciami. Są pyszne, a nie to jest najważniejsze. Symbolizują odrodzenie, a okres Wielkanocy jest związany nowym życiem i radością, bo przecież zmartwychwstał Chrystus.
Wiele osób zaserwuje jajka z majonezem lub sosem chrzanowym. Niektórzy będą szukać oryginalniejszych farszy. Na jeden z nich podajemy przepis. Jajka nadziane buraczkami i majonezem to poezja smaku. Na to jeszcze kawałek śledzia i zielenina do dekoracji. Przekąska tak wygląda apetycznie i kurtuazyjnie, że każdy będzie chciał jej spróbować.
Przepis na jajka faszerowane burakami i śledziami
Składniki:
● filet śledziowy a’la matias (+ szklanka mleka),
● 5 jajek na twardo,
● 2 łyżki majonezu,
● czarny pieprz,
● 5 łyżek tartych buraczków (np. ze słoika),
● gałązki koperku do dekoracji.
Wykonanie:
Śledzia moczymy przez noc w mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do naczynia. Rozcieramy widelcem, dodajemy do nich tarte buraczki, majonez i pieprz, mieszamy.
Porcje farszu nakładamy do „miseczek” z białek. Na każdym z nich kładziemy jeszcze kawałek ryby. Dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy.