Tapenada – doskonała do pieczywa pasta z oliwek. Poznaj ten przepis

pasta oliwkowa

REKLAMA

Z oliwek z łatwością przygotujemy fantastyczną lekką pastę. Tapenada ma nie tylko pyszny smak, ale jest także bardzo zdrowa.

Czarne oliwki w postaci pasty, wspaniale sprawdzą się jako dodatek do chleba lub bagietki. Dobrym pomysłem jest zjedzenie jej zarówno na podwieczorek, jak i na kolację. Tapenada na pewno wywoła radość wśród bliskich, a poza tym nietrudno ją przyrządzić.

REKLAMA

Apetyczne smarowidło na bazie oliwek jest bogate w wartościowe substancje odżywcze. W paście znajdziemy kwasy tłuszczowe, witaminy C, A, K i E, a także szereg witamin z grupy B. Oprócz kompleksu witamin, w tapenadzie występuje też żelazo, wapń oraz magnez.

Nie tylko oliwki wchodzą w skład pysznej pasty. Znajdziemy w niej również czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem oraz kapary będące źródłem antyoksydantów. Skromna tapenada może wzmocnić kości i pomóc w regulacji cholesterolu. Jak ją przygotować? Potrzebujemy kilku składników:

REKLAMA

200 g oliwek czarnych
75 ml oliwy
1 ząbek czosnku
2 filety anchois
sok z połówki cytryny
45 g kaparów

Wykonanie:
Najpierw wydryluj oliwki z pestek. Zmiażdż czosnek, a fileciki anchois opłukaj z soli. Wszystkie składniki połącz za pomocą blendera bądź miksera. Powoli dolewaj oliwę i sok z połowy cytryny. Nasza tapenada jest już prawie gotowa. Możemy ją przyprawić jeszcze zielonym pieprzem. Oczywiście pastę można zrobić w innych wariantach np. z suszonymi pomidorami. Warto wtedy dodać do niej trochę octu balsamicznego. Potrawa z oliwek bez wątpienia wywoła zachwyt wśród domowników.

Podziel się: