REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTen bigos robię w mig. Dodaję 4 sztuki i ma obłędny smak

Ten bigos robię w mig. Dodaję 4 sztuki i ma obłędny smak

bigos
fot. screen Youtube / @NatashaParkhomenko

Ta receptura na bigos jest warta każdej minuty spędzonej w kuchni. Wystarczy, że skorzystasz z niej przy najbliższej okazji, a najlepsza właśnie nadchodzi. W święta na stole nie może zabraknąć bigosu. Ugotuj go z tym suszonym dodatkiem, a będzie lepszy niż kiedykolwiek Ta wersja wigilijnego dania dostarczy jeszcze więcej wrażeń smakowych.

REKLAMA

Bigos wigilijny to tradycyjne danie z kiszonej kapusty podawane w odsłonie bezmięsnej. Kapusta z dodatkami duszona przed długi czas, nabiera charakteru. Obowiązkowymi przyprawami do bigosu są: ziele angielskie, liście laurowe i pieprz czarny. Danie w świątecznym wydaniu można wzbogacić o suszone grzyby, śliwki wędzone, jałowiec, kminek, czosnek, majeranek, miód, a nawet jabłko.

W czym tkwi sekret smacznego bigosu?

W umiejętnym przyrządzeniu kiszonej kapusty. Na początku trzeba ją podsmażyć – w ten sposób uwolni cały aromat, a potem długo dusić z dodatkami na niewielkiej mocy ognia. Dzięki temu w gotowej potrawie będzie czuć obecność każdego składnika. Wędzone śliwki w bigosie nie powinny nikogo zaskoczyć, ale pomidory suszone, już tak. Ten dodatek pozwala utrzymać balans smakowy i wprowadza harmonię między smakiem kwaśnym, słodkim i umami.

Przepis na szybki bigos z suszonymi pomidorami

Lista składników:
» 1 l gorącej wody,
» 1 spora cebula,
» 1 kg kapusty kiszonej,
» 5 wędzonych śliwek,
» 4 suszone pomidory,
» 4 ziarna pieprzu czarnego,
» 2 ziela angielskie,
» 2 liście laurowe,
» 50 g suszonych grzybów,
» 2 łyżki masła,
» 1 łyżka miodu (można pominąć).

REKLAMA

Wykonanie:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle w sporym garnku, aż się zezłoci.

2. Kapustę kiszoną odciskamy z soku (zbyt kwaśną płuczemy) i przekładamy do garnka z cebulą, smażymy kilka minut – do miękkości.

3. Wrzucamy do niej śliwki, pomidory i pokruszone grzyby. Dodajemy ziarna ziela i pieprzu oraz liście laurowe, zalewamy bardzo ciepłą wodą i dusimy na małym gazie przez 60 minut, mieszamy co pewien czas.

REKLAMA

4. Solimy bigos do smaku i ewentualnie dosładzamy miodem i mieszamy.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA