
Kruche ciasto to baza do wielu ciast, deserów, takich jak szarlotka, pleśniak, mazurek i wiele innych. Aby było idealnie kruche i delikatne, wystarczy wystrzegać się jednego błędu. Niestety większość osób notorycznie go powiela, nie wiedząc, że to czysta katastrofa.
Kruche ciasto powinno być lekkie, delikatne i dosłownie rozpływać się w ustach. Jednak wiele osób, a nawet tych, które pieką od lat – popełnia błąd, który przekreśla cały efekt. Dodają do ciasta jeden składnik, który zamiast poprawić smak, to sprawia, że ciasto traci swoją wyjątkową strukturę. O czym mowa? O kwaśnej śmietanie!
Kwaśna śmietana do kruchego ciasta – pewna katastrofa
Jest wiele przepisów w internecie, w których zaleca się dodanie kwaśnej śmietany do kruchego ciasta. Niestety, ale w praktyce ten składnik robi więcej szkody niż pożytku. Kwaśna śmietana zmienia strukturę glutenu w mące, przez co ciasto staje się bardziej elastyczne i mniej kruche. W rezultacie, ciasto będzie bardziej przypominać miękką tartę niż klasyczne kruche spody na ciasteczka czy mazurki.
Śmietana wprowadza wilgoć, a to z kolei przeszkadza w uzyskaniu idealnie kruchej konsystencji. Zamiast delikatnych płatków, ciasto wychodzi gumowate i zbite. A przecież nie o to chodzi, bo kruche ciasto ma być dosłownie „kruche”, a nie zbite! W dodatku, zrezygnuj z margaryny i używaj wyłącznie masła. Margaryna zawiera więcej wody i mniej tłuszczu niż masło, przez co ciasto jest bardziej miękkie, mniej aromatyczne, a nawet gumowate po upieczeniu. Idealne kruche ciasto to maślany smak i delikatna, chrupka struktura.
Najlepszy przepis na kruche ciasto na maśle:

Składniki:
» 2 i 1/2 szklanki mąki – pół na pół: tortowa i krupczatka
» 250 g zimnego masła
» 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
» 1/4 szklanki cukru
» 4 żółtka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieć szybko na jednolite ciasto. Włóż do zamrażarki na godzinę, a po tym czasie możesz zetrzeć je na tarce do dowolnego ciasta, np. pleśniaka. Zanim położysz owoce lub konfiturę, nakłuj ciasto widelcem, a następnie podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.