ShareInfo.plKulinariaTen jeden składnik rujnuje kruche ciasto. Większość robi ten błąd

Ten jeden składnik rujnuje kruche ciasto. Większość robi ten błąd

Kruche ciasto
Pixabay

Kruche ciasto to baza do wielu ciast, deserów, takich jak szarlotka, pleśniak, mazurek i wiele innych. Aby było idealnie kruche i delikatne, wystarczy wystrzegać się jednego błędu. Niestety większość osób notorycznie go powiela, nie wiedząc, że to czysta katastrofa. 

REKLAMA

Kruche ciasto powinno być lekkie, delikatne i dosłownie rozpływać się w ustach. Jednak wiele osób, a nawet tych, które pieką od lat – popełnia błąd, który przekreśla cały efekt. Dodają do ciasta jeden składnik, który zamiast poprawić smak, to sprawia, że ciasto traci swoją wyjątkową strukturę. O czym mowa? O kwaśnej śmietanie!

Kwaśna śmietana do kruchego ciasta – pewna katastrofa

Jest wiele przepisów w internecie, w których zaleca się dodanie kwaśnej śmietany do kruchego ciasta. Niestety, ale w praktyce ten składnik robi więcej szkody niż pożytku. Kwaśna śmietana zmienia strukturę glutenu w mące, przez co ciasto staje się bardziej elastyczne i mniej kruche. W rezultacie, ciasto będzie bardziej przypominać miękką tartę niż klasyczne kruche spody na ciasteczka czy mazurki.

Śmietana wprowadza wilgoć, a to z kolei przeszkadza w uzyskaniu idealnie kruchej konsystencji. Zamiast delikatnych płatków, ciasto wychodzi gumowate i zbite. A przecież nie o to chodzi, bo kruche ciasto ma być dosłownie „kruche”, a nie zbite! W dodatku, zrezygnuj z margaryny i używaj wyłącznie masła. Margaryna zawiera więcej wody i mniej tłuszczu niż masło, przez co ciasto jest bardziej miękkie, mniej aromatyczne, a nawet gumowate po upieczeniu. Idealne kruche ciasto to maślany smak i delikatna, chrupka struktura.

Najlepszy przepis na kruche ciasto na maśle:

Kruche ciasto
Pixabay

Składniki:
» 2 i 1/2 szklanki mąki – pół na pół: tortowa i krupczatka
» 250 g zimnego masła
» 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
» 1/4 szklanki cukru
» 4 żółtka

REKLAMA

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieć szybko na jednolite ciasto. Włóż do zamrażarki na godzinę, a po tym czasie możesz zetrzeć je na tarce do dowolnego ciasta, np. pleśniaka. Zanim położysz owoce lub konfiturę, nakłuj ciasto widelcem, a następnie podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Zobacz również:
REKLAMA