Ten jeden składnik sprawi, że ciasto na naleśniki wyjdzie delikatnie i elastyczne. Oprócz tego, będą przepyszne w smaku. Poznaj rewelacyjny przepis!
Cienkie i elastyczne naleśniki to klasyka. Można podawać je ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Naleśniki to świetny pomysł na danie także dla najmłodszych. Zapoznaj się z przepisem i przekonaj się, że naleśniki mogą być bardzo wykwintnym daniem. Dodatek jednego składnika to klucz do udanych naleśników.
Ten jeden składnik sprawi, że naleśniki będą obłędnie cienkie i pyszne
Wystarczy, że dodasz do ciasta na naleśniki wodę gazowaną. To właśnie ona sprawi, że będą nie tylko pyszne, ale bardzo elastyczne, cieniutkie, delikatne i lekkie jak piórko. Ważne jest, by odstawić ciasto na około 20 minut, wtedy nie popęka podczas smażenia. Poznaj przepis!
Składniki:
» 150g mąki pszennej
» szczypta soli
» 2 jajka
» 250ml mleka
» 100ml wody gazowanej
» 1 łyżka cukru waniliowego
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i cukier waniliowy, następnie wlej mleko i wodę gazowaną, która nadaje lekkości ciastu. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstaw na 20 minut.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a potem chochelką nabierz trochę ciasta i rozprowadź je na całą powierzchnię patelni. Smaż do zarumienienia z dwóch stron. Usmażone naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami np. dżemem, białym serem na słodko.
Woda gazowana nadaje naleśnikom delikatności i elastyczności, dlatego warto o niej pamiętać, a zawsze będą smakowały wyśmienicie.
Smacznego!