Poznaj najprostszą i najszybszą recepturę na pysznego mazurka wielkanocnego. Jak go przygotować? Wystarczy kruche herbatniki wraz z kakao zmiksować w blenderze, a potem wyłożyć nimi formę. Dalszy etap to wypełnienie spodu czekoladowym kremem i ozdobienie wierzchu. Nie trzeba wyjmować z szafki miksera ani uruchamiać piekarnika. Ciasto „dojdzie” w lodówce. Koniecznie wypróbuj!
Mazurek to typowe wielkanocne ciasto. Zazwyczaj jest pieczony na kruchym cieście, smarowany słodką masą np. kajmakową czy inną polewą i dekorowany rozmaitymi bakaliami. Pysznego i pięknego mazurka stworzysz także bez pieczenia – łatwo i szybko. To ogromna zaleta, szczególnie gdy brakuje Ci czasu przed świętami. Ten deser zrobisz w 3 prostych krokach.
Błyskawiczny przepis na pysznego mazurka bez pieczenia
Składniki:
100 g rozpuszczonego masła
200 g herbatników pełnoziarnistych
2 łyżki kakao
200 ml śmietany 30%
150 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
migdały, wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Krok 1
Herbatniki przekładamy do pojemnika blendera, wsypujemy kakao i blendujemy na jednolitą masę. Do powstałego proszku wlewamy płynne masło i zaczynamy zagniatać masę na spód.
Krok 2
Niezbyt dużą formę smarujemy masłem, rozprowadzamy na niej równo masę, a potem minimum na 20-30 minut wkładamy ją do chłodziarki. Teraz pora na czekoladowy krem. Do rondelka wkładamy czekoladę, dodajemy łyżkę masła oraz śmietanę, wszystko doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż produkty się połączą. Ostudzoną masę wylewamy na ciasteczkowo-kakaowy spód i znów umieszczamy deser w lodówce, ale tym razem na 1-2 godziny.
Krok 3
Na koniec musimy udekorować nasz mazurek. Tutaj możemy puścić wodze fantazji i wykonać urocze ozdoby z bakalii i wiórków czekoladowych. Smacznego.
Czytaj też: Wielkanocna babka herbaciana. Ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś!