
Pomysłów na przygotowanie wątróbki jest bez liku. Zazwyczaj smaży się ją z cebulką. Dzięki niej mięso zyskuje na smaku. Jednak klasyczna, rodzinna receptura, z której korzystasz od wielu lat przegra z tym sposobem na podroby, który prezentujemy poniżej. Nie wierzysz? Spróbuj pieczonej wątróbki z cebulką, ziemniakami i śliwką, a będziesz ją już zawsze przyrządzać ją w ten sposób.
Kultowa wątróbka wraca na salony. W odświeżonej wersji ze śliwką jest jeszcze znakomitsza
Dawniej mięso było towarem luksusowym, ale wyjątek stanowiły podroby. To dobre źródło składników odżywczych, które potrafi smakować naprawdę świetnie. Najpopularniejszym dodatkiem mięsa jest cebulka. Lecz coraz częściej serwuje się ją z nieoczywistymi składnikami. Skoro mamy sezon na śliwki, to podroby można wzbogacić właśnie o nie.
Słodko-kwaśne owoce podbiją trochę mdły smak mięsa, tworząc genialny, wyrazisty sos. Wątróbka przyrządzana tradycyjnie może się rozpaść na patelni, a upieczona w piekarniku zachowa strukturę i pozostanie jędrna.
Przepis na pieczoną wątróbkę ze śliwkami
Składniki:
» 1 duża cebula (obrana i pokrojona w plasterki),
» 400 g wątróbki drobiowej (ok. 8 szt.),
» 5 małych ziemniaków (obranych i pokrojonych),
» 1 łyżka masła klarowanego,
» 6 dojrzałych śliwek węgierek (bez pestek),
» 1 słodko-kwaśne jabłko (obrane i pokrojone),
» sól i pieprz do smaku,
» 1 łyżeczka suszonego majeranku.
Wykonanie:
Z mięsa usuwamy błony i wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty czy wody. Obsmażamy przez 1-2 minuty na maśle, a potem umieszczamy w formie żaroodpornej. Wrzucamy do wątróbki ziemniaki, jabłko, cebulę i śliwki.
Posypujemy pieprzem i majerankiem, lekko mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Wątróbkę z dodatkami pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Solimy ją i pieczemy ostatnie 5 minut. Podajemy od razu po upieczeniu. Nadmiar potrawy trzymamy w lodówce przez maksymalnie 1 dobę. Podgrzewamy w piekarniku (90 stopni; pod przykryciem, dolewając trochę wody).
Czytaj też: Zastosuj metodę czwórki. Kluski śląskie wychodzą tak dobre, że każdy poczuje różnicę