
W sklepach i na straganach już można dostrzec pachnące, czerwone owoce, zazwyczaj w kształcie stożka lub serca. To oczywiście truskawki, które Polacy uwielbiają zajadać. Zarówno sauté, jak i w wypiekach i innych przysmakach. Zanim owoce zjesz na surowo czy przerobisz na odżywczy koktajl, powinieneś je umyć. Pamiętaj, że sama woda to za mało, by usunąć pasożyty czy resztki pestycydów. Jak poprawnie myć owoce?
Nie od dziś wiadomo, że w uprawie truskawek stosuje się pestycydy. Nie mogą ich stosować właściciele plantacji ekologicznych, ale konwencjonalne nie zabraniają używania nawozów – ważne, by nie przekraczać dopuszczalnych norm.
Pestycydy nie tylko pomagają uzyskać lepszy plon, ale i zabezpieczają sadzonki przed szkodnikami. Resztki środków ochrony roślin mogą być groźne dla ludzi i nadmierne spożycie może nieść za sobą poważne skutki zdrowotne (np. zaburzenia hormonalne). Zawsze przed spożyciem truskawki trzeba dokładnie umyć. Jednak sama woda nie usunie wszystkich pozostałości chemikaliów. Dlatego warto wykonać ten dodatkowy zabieg.
Zobacz też: Ciasto Truskawkowy puszek. Bije na głowę klasyczne wypieki
Jak prawidłowo myć truskawki?
Mycie świeżych owoców w samej owoce to za mało, by pozbyć się pestycydów. Najlepiej zrobić truskawkom podwójną kąpiel. Najpierw kwasową, a potem zasadową. W tym celu trzeba wykorzystać ocet spożywczy i sodę oczyszczoną.
Kwasową kąpiel zacznij od wypełnienia pojemnika miksturą z octu i wody (wody powinno być więcej). Dzięki tej płukance zginą z owoców drobnoustroje chorobotwórcze i jaja np. tasiemca bąblowcowego czy glisty ludzkiej. Ocet odkaża, zabija zarazki i wymiata resztki pestycydów.
Z tej mikstury owoce powinny przejść do następnego płynu sporządzonego z wody i sody (1 łyżka sody na 1 litr wody). Soda oczyszcza truskawki z resztek środków ochrony roślin i innych zanieczyszczeń. Po wykonaniu obu płukanek owoce umyj pod chłodną wodą, a potem osusz ręcznikiem kuchennym. Truskawki będzie można jeść bez obaw.
Wskazówka:
Truskawek nie trzeba przed myciem pozbawiać szypułek. Zabrudzenia mogą wniknąć do miąższu. Dlatego z tym zabiegiem wstrzymaj się do samego końca.
Czytaj też: Arbuz to owoc czy warzywo? Odpowiedź może zaskoczyć