Istnieje mnóstwo metod na przygotowanie włoskiego specjału tiramisu. Robert Makłowicz zdradził jedną z nich. Jego deser jest łatwy i pyszny. Przekonaj się sam!
Kucharz na swoim kanale na YouTube zamieścił recepturę na niezwykle proste tiramisu. Stworzenie tego rarytasu nie zajmie Ci dłużej niż kilkanaście minut. Makłowicz do deseru dodaje sporą ilość soku i skórki z pomarańczy, tym samym zapach ciasta jest świeży i bardzo apetyczny.
Tiramisu wg przepisu Makłowicza
Składniki:
biszkopty podłużne
filiżanka kawy
opakowanie serka mascarpone
kieliszek grappy lub likieru cytrynowego/pomarańczowego
2 łyżki cukru pudru
laska wanilii
świeżo starta skórka z pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
Biszkopty umieszczamy w formie. Zaparzamy filiżankę kawy, a w wysokim naczyniu miksujemy mascarpone z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Dodajemy miąższ z laski wanilii, trochę soli i likier. Jeśli masa będzie za gęsta, dolewamy więcej soku pomarańczowego. Naparem z kawy (słodzonym lub nie) zalewamy ciasteczka w formie i przykrywamy je przyrządzonym kremem. Na wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy, oprószamy kakao albo gorzką czekoladą. Deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin do chłodziarki.