To ciasto robię w każdą niedzielę, ale też w sytuacji niezapowiedzianych gości. Przygotowanie jest proste, szybkie, a smak tego wypieku to istny raj dla podniebienia.
Przepis na puszyste ciasto borówkowe oblane polewą maślano-cytrynową to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Zrobisz je w kilka minut, a gotowe będzie w pół godziny. Cała metoda polega na ubiciu masła do białości – efekty są niesamowite. Ciasto jest idealne do kawy i nie tylko. Dzieci je wprost uwielbiają, poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.
To ciasto robię co niedzielę. Przepis
Składniki:
Ciasto:
» 250 g masła
» 250 g cukru pudru
» 1 łyżka cukru waniliowego
» 5 jaj
» 200 ml maślanki
» 500 g mąki uniwersalnej
» 3 łyżeczki proszku do pieczenia
» skórka z cytryny
» 450 g borówek
Polewa:
» 125 g masła
» 175 g serka śmietankowego
» 300 g cukru pudru
» 1 łyżka soku z cytryny
Pieczenie: 180°C przez 30 minut, grzanie góra/dół
Średnica blachy do pieczenia: 29 cm x 33 cm
Przygotowanie:
Masło, cukier puder, cukier waniliowy wrzuć do miski i ubij na biały puch. Dodawaj stopniowo jajka cały czas miksując, następnie dolewaj bardzo małym strużkiem maślankę. Wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp startą skórkę z cytryny. Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj, następnie przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz ciasto w piekarniku(czas pieczenia i temp. powyżej), a następnie pozwól wystygnąć.
Polewa: masło ubij mikserem, aż będzie białe i gładkie, następnie dodaj serek śmietankowy. Wsyp cukier puder oraz dodaj sok z cytryny. Polej wystudzone ciasto i gotowe! Smacznego!