REKLAMA
ShareInfo.plWiadomościTo mięso może zabić! Polacy wciąż spożywają je w dużych ilościach

To mięso może zabić! Polacy wciąż spożywają je w dużych ilościach

fot. Pixabay

To może być bardzo smutna wiadomość dla Polaków, którzy wciąż spożywają bardzo dużo tego rodzaju mięsa. Według badania z 2018 roku, przeprowadzonego przez Biostat na zlecenie SuperDrob S.A – to mięso stanowi prawie jedną czwartą obłożenia polskich stołów (23,5 proc.). Okazuje się, że powoduje wiele poważnych chorób – m.in. nowotwory i marskość wątroby.

REKLAMA

Chodzi o wieprzowinę. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), mięso wieprzowe może przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych schorzeń. Są to, m.in. nowotwory jelita grubego, przełyku, płuc, wątroby i trzustki oraz zachorowania na marskość wątroby. Dotyczy to takich produktów, jak wędlina, salami, kiełbasa czy mięso w puszkach. Najbardziej szkodliwe jest nie samo mięso, a substancje, znajdujące się w przetworach. Azotany i azotyny – obecne w przetworzonych produktach – zamieniają się w substancje kancerogenne.

Niestety, mięso wieprzowe samo w sobie – nawet nieprzetworzone – może być groźne dla naszego zdrowia. Spożywanie mięsa ze świni zwiększa ryzyko wirusowego zapalenia wątroby typu E. Niepokojący w przypadku tej choroby jest fakt, że na początku nie daje żadnych objawów. W zaawansowanym stadium zapalenia wątroby może natomiast powodować niewydolność wątroby, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie trzustki lub poważne zaburzenia neurologiczne.

Nadmierne raczenie swojego żołądka wieprzowiną może powodować nawet… stwardnienie rozsiane – bardzo poważną chorobę, atakującą układ nerwowy. Stwardnienie rozsiane powoduje, że nerwy nie przekazują informacji (impulsów) we właściwy sposób. Wśród objawów choroby znajduje się przewlekłe zmęczenie, niedowład, ból i drętwienie kończyn. Najbardziej narażeni są pracownicy zakładów mięsnych, którzy – na skutek stałego kontaktu z mięsem tego typu – narażeni są na wdychanie cząstek tkanek obecnych w organizmach świń.

REKLAMA

Przed spożyciem mięsa wieprzowego należy pamiętać o odpowiedniej obróbce termicznej. Najlepszym wyjściem jest jednak wyeliminowanie z diety wieprzowiny, wołowiny czy baraniny – a najlepiej definitywne porzucenie czerwonego mięsa. O wiele zdrowszą opcją jest drób – mięso kurczaka, indyka lub gęsi. Zdrowy stół zaakceptuje także mięso królicze.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Jacek
Redaktor portalu Shareinfo.pl. Pisaniem dorabiałem od czasów liceum, jednak pierwsze przejawy lekkiego pióra dostrzegła moja polonistka już w gimnazjum. W 2023 roku ukończyłem międzynarodowe stosunki gospodarcze na jednej z poznańskich uczelni. W obszarze szeroko pojętej ekonomii kształcę się w dalszym ciągu. Prywatnie z krwi i kości Polak o wielkich aspiracjach, ale znikomym wpływie na rzeczywistość.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA