Tradycyjne gołąbki wigilijne. W ten sposób robiły je nasze babcie
Gołąbki wigilijne to jedna z potraw, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Zapach i smak tego dania przypomina nam czasy dzieciństwa. Zawsze najlepiej przyrządzała je nasza babcia, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na wigilijne gołąbki według tradycyjnej receptury.
REKLAMA
Do zrobienia gołąbków wigilijnych kluczowa jest ukiszona kapusta – można kupić ją w praktycznie każdym sklepie lub na targowisku.
Przepis na tradycyjne gołąbki wigilijne
Składniki:
jedna duża ukiszona główka kapusty
1,5 szklanki kaszy gryczanej
garść grzybów suszonych
2 spore cebule
olej rzepakowy
sól i pieprz
REKLAMA
Gołąbki wigilijne – przygotowanie:
Na wstępie ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Kasza nie może być zbyt twarda. Namocz suszone grzyby, a gdy będą już miękkie, zagotuj je również w osolonej wodzie i dodaj liść laurowy. Po ugotowaniu grzybów, wyciągnij je z wywaru i drobno pokrój. Nie wylewaj wywaru, przyda się później.
Pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przygotuj kapustę. Oddzielone liście sparz we wrzątku. Pamiętaj, aby robić to w gumowych rękawiczkach, ponieważ kwas zawarty w kapuście może podrażnić twoją skórę dłoni.
Kaszę ugotuj i włóż do miski, potem dodaj zeszkloną cebulę, drobno pokrojone grzyby. Dopraw obficie pieprzem i wszystko wymieszaj. Na liście kapusty wyłóż porcję farszu, następnie zawijaj je jak tradycyjne gołąbki.
REKLAMA
Posmaruj olejem dno garnka, a potem wyłóż w nim liście kapusty. Gołąbki powinny być ułożone, tak aby mocno stykały się ze sobą. Poukładaj na wierzchu liście, następnie zalej wcześniej przygotowanym wywarem z grzybów. Gołąbki gotuj pod przykryciem przez ok. 1h na małym ogniu. Liście kapusty kiszonej muszą zmięknąć. Jeśli chcesz polepszyć ich smak możesz podsmażyć je na patelni lub polać grzybowym sosem.