Choć nazwa może być nieco myląca, mieszkańcy Grecji nie znają ryby po grecku. Trudno jednoznacznie określić, z jakich powodów tak właśnie jest nazywana. Mimo wszystko wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niej tradycyjnej wigilii.
Zaproponowany przez ,,Wprost” przepis na rybę po grecku z całą stanowczością zachwyci wszystkich domowników. Nie tylko zapewni ona pyszny smak, ale także idealnie skomponuje się z innymi potrawami.
Składniki:
1 kg filetów z dowolnej ryby
5 marchewek
4 cebule
1 pietruszka
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej
niewielka ilość mąki
niewielka ilość wody lub bulionu
1 łyżeczka cukru
cytryna
ziele angielskie
2 liście laurowe
sól
pieprz
oregano
bazylia
Przygotowanie:
Po dokładnym umyciu ryby i skropieniu jej cytryną, wkładamy ją do lodówki. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni, po czym obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i podsmażamy. Warzywa należy obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelnię dodajemy właśnie warzywa, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Podsmażamy przez chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy na patelnię pomidory, przecier pomidorowy i kilka łyżek wody lub bulionu. Dusimy to przez 15 minut na małym ogniu.
Dalej kroimy filety w poprzek i solimy. Obtaczamy ryby w mące i pieczemy je aż do uzyskania złotego koloru. Dalej ściągamy filety z patelni i przykrywamy grubą warstwą warzyw. Gotowy posiłek podajemy z chlebem na ciepło lub na zimno.