Trik ze szklanką na chrupiące ziemniaki to prawdziwa rewolucja w przygotowaniu ich. Przebiją smakiem każdą wersję. Koniecznie zobacz przepis.
Czy kiedykolwiek słyszałeś o patencie z użyciem szklanki podczas przygotowywania ziemniaków? Dzięki temu będą niesamowicie chrupiące, a dodatek pysznego sera sprawi, że ich smak to dosłownie strzał w dziesiątkę. Zobacz przepis i jak to zrobić poniżej.
Trik ze szklanką na chrupiące ziemniaki. Poznaj przepis
Składniki:
» 1 kg ziemniaków
» 70 g roztopionego masła
» 1 pęczek świeżego koperku
» dowolna ilość tartego parmezanu
» przyprawy: mielona gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki przez 15 minut w osolonej wodzie – całe, najlepiej trochę większe. Po ugotowaniu ułóż na dużej blaszce z papierem do pieczenia, a następnie za pomocą zwykłej szklanki równomiernie spłaszcz od góry. Tak ugniecione ziemniaki posmaruj rozpuszczonym masłem, a następnie oprósz je przyprawami: gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na wierzch posyp każdego ziemniaka parmezanem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 35 minut do pojawienia się chrupiącej skorupki z sera. Po upieczeniu posyp je świeżo posiekanym koperkiem i gotowe! Podawaj z ulubionym daniem mięsnym, smacznego!