Triki na chrupiące skwarki. Czego należy unikać podczas przyrządzania?

skwarki

   

Skwarki nadają wielu daniom uderzającego smaku. Jedni za nimi przepadają, a inni nie są w stanie zjeść posiłku z tym niepospolitym dodatkiem.

Jak przyrządzić skwarki? Sprawdzone triki

Pyzy, bigos, kopytka czy ziemniaki do obiadu nie mogą obejść się bez skwarek. Duże znaczenie mają one także w pierogach. Są osoby, które nie wyobrażają sobie tej potrawy bez chrupiących i pełnych aromatu skwarek. Stanowią one jakby kwintesencję całego dania, które pachnie i smakuje zupełnie inaczej.

   

Jeśli chcesz zrobić najlepsze skwarki, zaopatrz się w boczek lub słoninę. Pokrój wybrany produkt w malutką kostkę i przełóż na patelnię. Smaż do chwili, aż prawie cały tłuszcz się wytopi.

Czego unikać przyrządzając skwarki?

Pokrój boczek na kawałki odpowiedniej wielkości. Gdy będą zbyt duże, nie wytopi się z nich należyta ilość tłuszczu i zrobią się gumowe. Natomiast zbyt drobno posiekane mogą się wręcz spalić na wiór. Skwarki wrzucaj zawsze na suchą patelnię. Nie musisz stosować dodatkowego tłuszczu, ponieważ ten natychmiast wytopi się z tłustego boczku.

   

Jeżeli chcesz, aby skwarki były bardzo chrupiące – postaraj się nie mieszać ich w czasie smażenia. Wtedy wycieknie z nich woda i mogą zrobić się zbyt miękkie albo gąbczaste. Kiedy tłuszcz się wytopi, możesz potrząsać patelnią, wówczas równomiernie się one zezłocą.

Pamiętaj też, że skwarki powinno się smażyć na średnim gazie. Będą także bardziej aromatyczne, chrupkie i złociste, jeśli będziesz dość długo wytapiać z nich tłuszcz. Jednak te z boczku warto przyrządzać odrobinę krócej, niż te słoniny, bo mięso może się niestety przypalić.

Do wydobywania skwarek wykorzystaj łyżkę cedzakową. Jeżeli jednak chcesz zachować okrasę (płynny tłuszcz) np. do ziemniaków, możesz użyć również zwykłej łyżki.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę