Truskawkowy sernik bez pieczenia – niezwykle orzeźwiający i pyszny!

truskawkowy sernik
YouTube | Emojoie

Truskawkowy sernik bez pieczenia to wyśmienity pomysł na deser w upalne dni. Jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia. Wypróbuj tego przepisu!

REKLAMA

Jeśli brakuje Ci pomysłu na deser, to przychodzimy z pomocą! Koniecznie zrób sernik z truskawkami, który nie wymaga pieczenia i wielu składników. Jest obłędny w smaku, orzeźwiający i aromatyczny. Rozpływa się w ustach, poznaj przepis i zachwyć nim swoich bliskich i znajomych!

Truskawkowy sernik bez pieczenia – przepis

truskawkowy sernik
YouTube | Emojoie

Składniki:

» 100 g biszkoptów

» 50 g masła

» 12 truskawek

» 250 g serka twarogowego

» 200 g jogurtu greckiego

» 90 g cukru

» 200 ml śmietanki kremówki

» 10 g żelatyny

Mus:

» 50 g cukru

» 50 ml wody

» 100 g truskawek

» 4 g żelatyny

REKLAMA

Przygotowanie:

Herbatniki wsyp do malaksera i zmiel je, a następnie dodaj rozpuszczone masło, ponownie zmiel i przełóż do miski. Wyłóż je dokładnie na formę o wymiarach 18 cm, wyrównaj powierzchnię dociskając spód. Truskawki umyj i osusz, a potem przekrój je na pół w pionie. Układaj każdą połówkę wzdłuż blaszki.

truskawkowy sernik
YouTube | Emojoie

Do miski dodaj serek twarogowy i wymieszaj go przez chwilę trzepaczką, by złagodzić jego konsystencję. Dodaj jogurt grecki, następnie ciągle mieszaj, aż masa stanie się bardzo gładka i jednolita. Do garnka wsyp cukier i dodaj śmietankę, postaw na średni ogień i dodaj żelatynę. Ciągle mieszaj, a potem zdejmij z ognia i dodaj do miski z masą serową. Mieszaj trzepaczką szybko, aby nie powstały grudki.

REKLAMA

Wylej masę na spód z truskawkami i odstaw do lodówki, a następnie przygotuj mus truskawkowy. Do garnka wsyp cukier i wodę, a potem całość podgrzewaj na średnim ogniu, zagotuj przez chwilę i dodaj żelatynę. Truskawki umieść w słoiku i zalej je przygotowaną woda z cukrem. Całość zblenduj na gładki mus bez grudek, a na koniec wylej ją na wierzch sernika. Włóż do lodówki na kilka godzin i gotowe! Smacznego!