Zupa z cukinii jest bardzo aromatyczna i kremowa. Zatem będzie przyjemną alternatywą innych polskich zup.
Cukinia – zdrowie na talerzu
Cukinia to delikatne, lekkostrawne warzywo, które zawiera szereg witamin, soli mineralnych i nadaje się do przygotowywania wielu dań. W sezonie warto ją wykorzystać do zrobienia apetycznej zupy – przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
700 ml bulionu warzywnego
2 średnie cukinie
1-2 łyżki masła
1 cebula
pieprz, sól
1/4 szklanki śmietanki 30-36%
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Roztop masło w większym garnku. Cebulę obierz, pokrój ją w małą kostkę i przez chwilę podsmaż na maśle. Dodaj do niej zmiażdżony czosnek i jeszcze przez moment podsmażaj. Pokrój cukinię w kostkę i przełóż ją do garnka, smaż 3 minuty i cały czas mieszaj. Wlej bulion i zagotuj go – zupa powinna się gotować co najmniej 20 minut, po tym czasie dopraw ją pieprzem i solą. Aby otrzymać gładką zupę krem, zmiksuj zawartość w garnku za pomocą blendera, a na końcu zapraw śmietanką.
Przepis na bulion jarzynowy do zupy
Składniki:
2 marchewki
pół selera
2 l wody
sos sojowy jasny
pietruszka
4 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
pół pora
1 duża cebula
łyżka oliwy
3 natki pietruszki
sól
2 liście laurowe
Wykonanie:
Wlej wodę do garnka i postaw go na palniku. Umytą pietruszkę, marchewkę i pora włóż do garnka z wodą i zagotuj. Dodaj do bulionu ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól i liście laurowe, a potem przykręć ogień. Obierz i opal cebulę nad palnikiem gazowym i wrzuć ją do zupy. Potem dopraw ją jasnym sosem sojowym i dodaj natkę , po chwili zamieszaj i przykryj. Danie gotuj na niewielkim gazie z uchyloną pokrywką przez 1,5 godziny, a potem odstaw do wystygnięcia i przelej przez sitko.