Trzy czarujące przepisy na sałatki owocowe. Wypróbuj je wszystkie!

sałatka owocowa
fot. Facebook / Hotpoint

Sałatki owocowe są uwielbiane chyba przez większość osób i nic dziwnego. Owoce są smacznie, zdrowe, zachęcają do zjedzenia, a poza tym są doskonałym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek. Idealnie sprawdzą się w sytuacji, gdy masz chęć, aby zjeść coś lekkiego, słodkiego i pysznego, a nie masz czasu na gotowanie. Dlatego zdecyduj się na jeden z 3 przepisów albo wykorzystaj je wszystkie i delektuj się cudownym owocowym smakiem!

W naszym kraju, szczególnie latem, możemy cieszyć się obfitością świeżych owoców. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się ich smakiem jesienią, zimą lub wiosną. Jeśli nie mamy sezonowych, świeżych owoców, możemy użyć tych mrożonych i zastosować w jakiejś z receptur. Prezentujemy 3 znakomite przepisy na sałatki owocowe (porcja dla 2 osób).

   

Sałatka witaminowa (z dodatkiem warzyw)

Składniki:
3 liście sałaty masłowej
3 plasterki ananasa z puszki
1 łyżka soku z ananasa
pół żółtej papryki
1/4 grejpfruta
pół czerwonej papryki
sól
0,5 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Usuń z obu papryk gniazda nasienne i pokrój je w małą kostkę. W kostkę pokrój także ananasa. Z grejpfruta oddziel białe albedo, natomiast miąższ pokrój również w kostkę. Do owoców dodaj liście sałaty. Połącz ze sobą olej i sok z ananasa, nie zapomnij też o odrobinie soli. Tak przyrządzonym sosem skrop sałatkę.

   

Sałatka zimowa

Składniki:
1 jabłko
4 plastry ananasa
4 mandarynki
2 banany
4 połówki brzoskwini konserwowej
2 kiwi
rodzynki

Wykonanie:
Pokrój mandarynki na małe części (każdą cząstkę na pół), banany pokrój w talarki, a jabłka w kostkę. Podobnie przygotuj brzoskwinie, kiwi oraz ananasa. Wszystkie owoce przełóż do miski i wymieszaj, na końcu dorzuć rodzynki. Opcjonalnie możesz dodać do sałatki trochę soku z brzoskwiń bądź ananasów.

   

Sałatka owocowa z jogurtem i otrębami

Składniki:
1 mango
400 ml jogurtu naturalnego
200 g winogron
3 łyżki otrąb
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu płynnego
1 pomarańcza

Wykonanie:
Wszystkie owoce pokrojone w kostkę przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i starannie wymieszaj. Potem dodaj płyny miód i ponownie przemieszaj. Sałatkę owocową polej jeszcze jogurtem naturalnym i dodaj 3 łyżki otrąb (np. żytnich). Potrawę możesz jeść od razu, jak też wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Mniej na uwadze fakt, że niektóre owoce, np. jabłka lub banany, po pewnym czasie ciemnieją.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News