Nie tylko woda powinna być wykorzystywana do tego, by nawadniać organizm. Oprócz niej warto w ciągu dnia wypijać choć jedną szklankę smoothie ze zdrowych składników. Dr Dana Cohen proponuje swoim pacjentom wypicie koktajlu, który nawadnia lepiej niż trzy szklanki wody.
Zalecane przez nią smoothie składa się przede wszystkim z zielonych warzyw. Można dodać szpinak lub jarmuż. Później warto włączyć ogórek, który składa się w znacznej części z wody i jest skarbnica potasu. Warto dodać też jabłko. – Jabłko nie jest najbardziej nawadniającym owocem, na ten tytuł zasługuje arbuz, ale zawiera ono do 86 proc. wody i bardzo cenny błonnik – wyjaśnia dr Cohen w rozmowie z „MindBodyGreen”.
Aby przygotować zdrowy, pyszny nawadniający koktajl potrzebujemy:
1/2 jabłka
1/2 ogórka
2 łyżki nasion chia
sok z połowy cytryny
kawałek imbiru
1 szkl. zielonych warzyw (szpinak lub jarmuż)
2 szkl. wody
Wszystkie składniki należy zblednować na gładką masę. W zależności od potrzeb można dodać więcej wody lub wodę kokosową.