Podczas Wigilii, Świąt Bożego Narodzenia czy imprez rodzinnych na stole pojawia się zazwyczaj tradycyjny śledź w oleju. Warto jednak od czasu do czasu spróbować innych przepisów z tą niezwykle zdrową rybą, by urozmaicić wygląd stołu i nasze menu. Jedną z wielu propozycji są śledzie z żurawiną.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
800 g solonych płatów śledziowych
2 czerwone cebule
100 g suszonej żurawiny
6 goździków
nieduży korzeń imbiru
szklankę oleju rzepakowego
pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie przez około 3 godziny. Co jakiś czas warto zmienić wodę, by ryba się dobrze wypłukała. Następnie śledzie kroimy na nieduże kawałki. Przygotowujemy pozostałe składniki: cebulę kroimy w piórka, zaś imbir ścieramy na tarce.
Następnie wszystkie składniki (w więc także żurawinę, goździki i pieprz do smaku) wkładamy do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoiczków. Zalewamy je po wierzch olejem, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.