REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTych zup nigdy nie gotuj na rosole. Możesz popsuć ich smak

Tych zup nigdy nie gotuj na rosole. Możesz popsuć ich smak

rosół
fot. Pexels

Rosół to obowiązkowa baza do ugotowania wielu klasycznych zup. Istnieją jednak receptury, którym mięsno-jarzynowy bulion nie tylko nie pomoże, ale może nawet zepsuć cały smak dania. Jakich zup nie należy gotować na rosole i dlaczego?

Niekiedy rosół może zdominować docelowy smak zupy. W takim przypadku rezygnujemy z dodawania esencjonalnego wywaru. Sprawdźmy, jakich zup nie należy gotować na rosole.

REKLAMA

Kartoflanka to popularna zupa, którą gotuje się na ziemniakach, boczku i kiełbasie. To właśnie smaki i aromaty tych produktów powinny triumfować wtedy w naczyniu. Danie to będzie odżywcze i pełne aromatu, nawet jeśli nie dodamy do niego rosołu, a jedynie kawałek selera, cebuli czy marchewki.

Na śląsku dużym uznaniem cieszy się wodzianka. To zupa, w której pierwsze skrzypce gra czerstwy chleb, czosnek i tłuszcz. Jeśli przyjdzie wam kiedyś do głowy, aby dodać do niej rosół, przemyślcie to. Potrawa wyjdzie pyszna i bez niego. Jej sekretem jest właśnie skromny i prosty skład.

Kolejną zupą, która uda się bez rosołu, jest zalewajka. Gotuje się ją na żurze z zakwasu chlebowego i na kartoflach. Wspaniałego smaku nadają jej grzyby i kiełbasa, a dodatek rosołu może go wręcz zaburzyć. Ogólnie rzecz biorąc, esencjonalny bulion nie powinien znajdować się w recepturach na zupę przyrządzaną na zakwasie.

Jakie zupy można, a nawet trzeba gotować na rosole?

Popularną zupę pomidorową nierzadko gotujemy na bazie rosołu. Wystarczy tylko dodać do niego koncentrat pomidorowy albo świeże pomidory i zaprawić śmietaną, aby w mgnieniu oka powstało zupełnie nowe danie. Taka pomidorowa przyrządzona na aromatycznym wywarze jest smaczna i pożywna. Z udziałem domowego bulionu ugotujemy też smakowitą zupę ogórkową czy grochową. W zasadzie każda zupa krem będzie smaczniejsza, gdy wzbogacimy ją o rosół, zwłaszcza mięsny.

Na bazie rosołu powstaną nie tylko zupy, ale także sosy. Sosu nie można pominąć, chociażby w przepisie na risotto czy kaszotto. Skoro już wiecie, jakich zup nie należy gotować na rosole, a które wręcz trzeba, spróbujcie przygotować wodziankę bez użycia bulionu.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA