ShareInfo.plPoradyTym podlewaj ogórki i pomidory. Plon dwukrotnie się powiększy

Tym podlewaj ogórki i pomidory. Plon dwukrotnie się powiększy

ogórki i pomidory
fot. Pixabay

Na uprawę ogórków i pomidorów w swoim ogrodzie decyduje się większość polskich działkowców. Plony, jakimi te rośliny mogą nas obdarzyć, są bardzo smaczne, zdrowe i mają wiele zastosowań w kuchni. Można z nich robić przetwory, sałatki, zapiekanki, sosy i wiele innych dań. Zarówno ogórki, jak i pomidory są dosyć żarłoczne. Aby obrodziły jak szalone, warto o nie dbać i dokarmiać nawozami. Jakimi? Najlepiej naturalnymi. Ten surowiec do produkcji domowej odżywki to prawdziwy booster dla krzaków. Ogórecznik musisz wypróbować w tym sezonie.

REKLAMA

Ogórecznik – co to za roślina?

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to jednoroczna roślina zaliczana do rodziny ogórecznikowatych pochodząca z basenu Morze Śródziemnego. W naszym kraju uprawia się go na plantacjach, ale występie też dziko (błyskawicznie się rozsiewa) i wielu z nas traktuje go jak ziele. To w rzeczywistości remedium na wiele dolegliwości. Jego skład robi wrażenie. Jest bogaty w przeciwutleniacze, składniki mineralne i witaminy. Zawiera również kwasy, m.in. cytrynowy. Nie tylko ludzie mogą skorzystać z tych naturalnych dobrodziejstw, ale i rośliny ogrodowe. Nawóz z ogórecznika to sojusznik pomidorów i ogórków.

ogórecznik
fot. Pixabay

Jak zrobić gnojówkę z ogórecznika?

Potrzebne składniki:
» świeże pędy ogórecznika
» woda

Przygotowanie gnojówki kroi po kroku
Pędy drobno pokrój, wrzuć do sporego wiadra, a potem zalej wodą w proporcji 1:10 (mniej nawozu, więcej wody). Pojemnik przykryj, ale nie do końca – zostaw niewielką szczelinę, aby odżywka mogła „oddychać”. Zostaw ją na 14 dni. W tym czasie każdego dnia ją mieszaj. Potem do niej zajrzyj – jeśli już sfermentuje i ściemnieje, to znaczy, że jest gotowa i nadaje się do stosowania w ogrodzie. Nim jednak popędzisz z nawozem do swojego ogrodu, rozwodnij go w proporcji 1:10 (1 dawka nawozu, 10 dawek wody).

Stosowanie nawozu z ogórecznika
W okresie wegetacji gnojówką można zasilać uprawy pomidorów i ogórków co 7-14 dni, najlepiej wieczorem.

REKLAMA

Jakich efektów można się spodziewać po zaaplikowaniu ogórkom i pomidorom gnojówki z ogórecznika?

W gnojówce znajduje się sporo potasu i azotu. Ten pierwszy sprzyja kwitnieniu i owocowaniu. Plony mogą być większe i smaczniejsze. Z kolei azot zapewnia nowe przyrosty. Poza tym jego niedobory źle wpływają na zdrowie roślin. Ogórecznik uodparnia krzaczki. Czasami muszą stanąć oko w oko ze szkodnikami, a ponieważ są silniejsze, to tę walkę jest im łatwiej wygrać. Dobroczynna mikroflora w gnojówce użyźnia grunt i polepsza jego strukturę.

Czytaj też: To działa jak energetyczny zastrzyk. Hortensja rozkwitnie jak nigdy

Zobacz również:
REKLAMA