Wszyscy amatorzy grzybobrania już nie mogą się doczekać tegorocznych zbiorów w lasach. Przeważnie w koszach grzybiarzy lądują kurki, które nadają się do wielu dań. Jednak leśne wyprawy nie zawsze muszą się udać – w każdej chwili łatwo popełnić błąd, np. zamiast kurki włożyć do koszyka lisówkę. Czym różnią się od siebie oba grzyby?
Pieprznik jadalny, zwany powszechnie kurką to popularny grzyb występujący w lasach od czerwca do września/października. Okaz ten ma specyficzny kształt i żółtawy kolor, więc łatwo go zidentyfikować. Jednak grzyby te mają złego sobowtóra, a jest nim lisówka pomarańczowa. Niestety ten gatunek grzyba może nam zaszkodzić.
Lisówka pomarańczowa – charakterystyka
Lisówka to grzyb częstokroć mylony z popularną kurką. Należy do grupy grzybów lisówkowatych. Ma wyrazisty kolor, więc można pomyśleć, że to pieprznik jadalny. Z lisówką lepiej jest nie mieć do czynienia. To niejadalny grzyb – ma gorzki smak i żylasty miąższ. Jego zjedzenie może wywołać ciężkie zatrucie arabitolem. Ta substancja zakłóca funkcje układu pokarmowego. Główne symptomy otrucia to biegunka, wymioty i mdłości.
Różnice pomiędzy kurką a lisówką
Kurkę można spotkać w lesie już latem, natomiast wysyp lisówek przypada na jesień. Oba gatunki rozwijają się w lasach liściastych i iglastych, na kwaśnych ziemiach. W związku z tym trzeba szczególnie zwracać uwagę w tych obszarach na okazy w kolorze pomarańczowym. Barwa jest kluczową cechą, bo lisówka ma akurat odcień pomarańczowy. Trzon tego grzyba jest cienki i znacznie ciemniejszy niż barwa kapelusza. Kurki mają jednolity żółty kolor, więc prościej jest je „namierzyć”. Ponadto blaszki lisówki są bujne i wyjątkowo delikatne, z kolei kurka ma blaszki niesymetryczne i przebiegają wysoce na trzon owocnika. Lisówka ma bezbarwne, okrągławo-elipasowate i aksamitne zarodniki. Chociaż ten grzyb ładnie pachnie, to po obróbce cieplnej nabiera gorzkawo-kwaskowatego smaku.
Jak oczyścić grzyby w mgnieniu oka?
Koniec z wielogodzinnym obieraniem leśnych zbiorów za pomocą noża. Istnieje znacznie lepszy patent. Zebrane sztuki umieść w naczyniu. Posyp je 1 łyżką mąki, a potem starannie je w niej otul. Dodaj do nich wodę, wszystko wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie przecedź grzyby przez sito i wypłucz pod bieżącą wodą. Wszelkie zanieczyszczenia osiądą na dnie naczynia, a leśne okazy będą czyste.
Czytaj też: Jak szybko rozwiązać supeł bez uszkadzania reklamówki? Znakomity trik