Schabowe przyrządzamy przeważnie na podstawie tradycyjnej receptury, która niektórym osobom mogła się już uprzykrzyć. Dzisiaj przedstawiamy udoskonalony przepis, który sprawi, że na nowo pokochasz tę potrawę. Okazuje się, że kotlety nabiorą lepszego smaku, kiedy dodamy do nich odrobiny majonezu.
Schab nie jest mięsem łatwym w obróbce. Na skutek znikomej zawartości tłuszczu śródmięśniowego, kotlet po usmażeniu może być twardy, suchy oraz żylasty. Dlatego w trakcie gotowania trzeba należycie się z nim obchodzić.
Jeśli chcesz, aby kotlety schabowe były wyjątkowo soczyste, przed obróbką rozsmaruj na mięsie niewielką ilość majonezu. Ten sos sprawi, że mięso będzie nadzwyczaj delikatne, a panierka nabierze cudownej chrupkości. Wtedy każdy kęs będzie zdumiewający i pyszny.
Rozsmarowanie popularnego sosu na rozbitych kotletach zajmuje tylko chwilę, a rezultaty, jakie można otrzymać dzięki temu, są nieporównywalnie większe. Podstawowym składnikiem majonezu są jajka, a obecne w nich enzymy lekko zmiękczają formę mięsa i pomagają osiągnąć subtelniejszą fakturę. Ostatecznie, w trakcie jedzenia, kotlety będą się wprost rozpływać w ustach.
Receptura na kotlety schabowe z dodatkiem majonezu
Składniki:
4 łyżki majonezu
2 jajka
pół kg schabu
pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
sól
Sposób przygotowania:
Rozdziel porcję mięsa na cztery kotlety równej wielkości. Przy pomocy tłuczka rozbij kawałki mięsa (najlepiej okryj je folią spożywczą), każdy kotlet o grubości ok. 1 cm posmaruj z obydwu stron cienką warstwą majonezu. Wystarczy łyżka sosu na każdą porcję mięsa. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i roztrzep je. Dopraw schab pieprzem. Panieruj mięso – zamocz je w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, potem układaj kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu (np. na smalcu lub oleju). Smaż z każdej strony na złocisty kolor. Smacznego.