
Air fryer to ostatni krzyk mody w kuchni i można z nim poeksperymentować na wielu polach. Jest łatwy w obsłudze i pielęgnacji. Został zaprojektowany z myślą o osobach, które chcą odżywiać się zdrowo. Frytkownica beztłuszczowa nadaje się nie tylko do smażenia, gotowania czy pieczenia potraw. Potrafi więcej, niż ci się wydaje. Odkryj jej zaskakującą funkcję.
Obecne coraz więcej osób przerzuca się na zdrowszy tryb życia. Na pierwszy ogień idzie kuchnia. W tym kontekście Air Fryery cieszą coraz większym uznaniem. Jakie zalety ma korzystanie z tego modnego urządzenia?
✓ Zachowanie jakości potraw
Produkty we frytkownicy nie tracą smaku.
✓ Smażenie na minimalnej ilości tłuszczu
Dania są mniej kaloryczne od dań smażonych w zwykłej frytkownicy czy na patelni. Ziemniaki czy kotlety zyskują chrupiącą skórkę dzięki obiegowi gorącego powietrza.
✓ Oszczędność czasu i energii
Jedzenie przyrządzane we frytkownicy beztłuszczowej osiąga odpowiedni smak prędzej niż w zwykłym piekarniku, a ten jest prawdziwym prądożercą. W AF wszystko dzieje się szybko i dzięki temu pobór energii elektrycznej jest mniejszy, rachunki także.
Niebywałe, co potrafi air fryer. Może wysuszyć twoje zioła
Używasz ziół w kuchni? Chcesz zachować ich smak i właściwości na dłużej, dlatego suszysz je na piecu, grzejniku, a przy ładnej pogodzie na dworze? Już nie musisz tego robić.
Od tej pory już nie musisz liczyć na ciepłe kaloryfery czy słońce i czekać wiele dni aż zioła zupełnie wyschną. Lubczyk, natkę pietruszki, kolendrę czy miętę pieprzową możesz ususzyć we frytkownicy beztłuszczowej. Wyschną tak samo z każdej strony i nie ma opcji, że niektóre liście czy łodygi będą wilgotne. Tak może się stać podczas suszenia na grzejniku w domu. Lekko wilgotne przyprawy mogą szybciej spleśnieć podczas przechowywania w spiżarni i będzie trzeba je wyrzucić. Rośliny nie tracą smaku, aromatu, koloru i wartości zdrowotnych w AF.
Jak suszyć zioła w AF?
Osusz zioła, oddziel liście od łodyg. Umieść je w jednej warstwie w koszyku wyścielonym pergaminem. Ustaw temp. ok. 40-50℃ i susz od 10 do 30 minut, wszystko zależy od typu zieleniny – czytamy na stronie Kobieta Interia. Cały proces kontroluj, a od czasu do czasu przewróć składniki na drugą stronę.
Czytaj też: Posmaruj drzwi mydłem. Pożałujesz, że nie znałeś tej metody wcześniej

