Ukryta funkcja pokrywki, o której nie każdy wie ponieważ była popularna w latach PRL-u. Jednak warto ją poznać i koniecznie wypróbować.
Pokrywek do garnków używamy prawie każdego dnia do przygotowania obiadu, np. ugotowania ziemniaków czy ryżu. Jest jednak pewien patent, o którym mało kto zdaje sobie sprawę. Chodzi tutaj o ukrytą funkcję pokrywek. Na czym polega? Sprawdź poniżej.
Ukryta funkcja pokrywki. Będziesz zaskoczony
Podczas gotowania, gdy zdejmujemy pokrywkę jest bardzo gorąca i często szukamy dla niej miejsca by ją odłożyć. Nie można kłaść gorącej pokrywki na blacie ponieważ może on napuchnąć przez wodę. Nie położymy jej też na palnik obok, bo może łatwo spaść i w efekcie się potłucze. Niewiele osób ma pojęcie o funkcji, którą ma każda pokrywka i dzięki niej nie trzeba myśleć gdzie ją położyć.
W całym patencie chodzi o uchwyt – okazuje się, że służy nie tylko do trzymania, ale jest to też przydatne w przypadku umieszczenia jej na garnku tak, by nie spadła. Należy położyć odwróconą pokrywkę – uchwytem do dołu – w miejsce łączenia się rączki, a garnkiem lub rondelkiem. Dzięki temu nie będziemy mieć plam po wodzie, ani napęczniałego od gorąca blatu. Koniecznie wykorzystaj tę funkcję.