Kiedy w lodówce przechowujemy potrawy w pojemnikach bez przykrycia, lub też nakrywamy je tylko folią spożywczą, to w konsekwencji dochodzi do mieszania się wielu zapachów. Finalnie, otwierając lodówkę często uderza w nas dość nieprzyjemna woń. Co więcej, niektóre z produktów spożywczych łatwo pochłaniają zapachy innych, przez co tracą swój smak i nie nadają się już do spożycia.
Skuteczny sposób na wilgoć
Możemy w prosty sposób uniknąć mieszania się zapachów w naszej lodówce. Z pomocą przychodzi nam produkt, który z pewnością znajduje się w każdej kuchni. Mowa tutaj o gąbce do mycia naczyń. Zwykle używamy jej do wykonywania zupełnie innych czynności niż pochłanianie zapachów, jednak i tu sprawdzi się rewelacyjnie.
Nowe, a zarazem zupełnie suche gąbki umieszczamy na każdej z półek lodówki. Dzięki swojej strukturze, gąbka zadziała jak pochłaniacz wilgoci, a zarazem pomoże w usunięciu nieprzyjemnych zapachów. Gąbkę warto jest położyć blisko ścian lodówki.
Pamiętajmy o regularnej wymianie gąbek
Co więcej, warto położyć na niej owoce oraz warzywa, ponieważ to właśnie one najczęściej magazynują wilgoć, która odpowiedzialna jest za psucie się produktów w lodówce oraz powstawanie nieprzyjemnego zapachu.
Pamiętajmy jednak, żeby regularnie wymieniać gąbki. Należy to robić maksymalnie co trzy dni. Wilgoć, którą pochłoną tworzy bowiem idealne środowisko do rozwoju bakterii, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu.