Ścierki kuchenne używamy głównie do czyszczenia zabrudzonych powierzchni. Zobacz jednak, dlaczego warto umieścić je w lodówce. Ten sposób może wydawać się irracjonalny, lecz dzięki niemu w znaczny sposób zminimalizujemy marnowanie jedzenia i zaoszczędzimy pieniądze.
Jedzenie trzymamy w lodówce, aby przedłużyć jego świeżość, ale często zdarza się, że umieszczone tam produkty zaczynają się szybko psuć. Według statystyk, w naszym kraju marnuje się rocznie ok. 5 milionów ton żywności, z czego 60 proc. to konsumenci właśnie z gospodarstw domowych. Do śmieci najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny, owoce i warzywa. Wszystko przez to, że przegapiamy ich termin ważności. Aby przedłużyć świeżość produktów trzymanych w chłodziarce, warto umieścić w niej ścierki.
Umieść ścierki w lodówce. Zaoszczędzisz pieniądze
Ścierki zrobione są z chłonnych materiałów, które bez problemu zniwelują nadmiar wilgoci, odpowiedzialnej za psucie się produktów w lodówce. Dzięki temu żywność na dłużej zachowa swoją świeżość.
Ten sposób jest prosty i skuteczny. Dzięki niemu zaoszczędzimy pieniądze oraz nie zmarnujemy pożywienia. Ścierki wystarczy położyć na półkach, a potem umieścić na nich produkty najbardziej podatne na psucie. Można również użyć gąbek do mycia naczyń, które także idealnie chłoną nadmiar wilgoci, zbierającej się w chłodziarce.